opinions i reflexions

escrits i articles que parlen generalment de temes com: literatura, escriptura, copyleft, edició, productivitat, etc.

Què és millor, llegir en paper o llegir en pantalla?


En l’article publicat a Scientific American The Reading Brain in the Digital Age: The Science of Paper versus Screens, es parla de varis estudis en què es perceben diferències entre la lectura en pantalla i la lectura en paper. Aquestes diferències són de velocitat de lectura, de comprensió i altres.

Afirmacions interessants sobre la lectura

  • La lectura és física: Quan llegim construïm una representació mental del text, en la qual el significat està enllaçat a l’estructura física. No hi ha cap part del cervell específica per a llegir, i la sensació de saber on som en relació al text, de situar-nos-hi en l’espai físic, és més important del que semblava fins ara. Els dispositius digitals no recreen adequadament l’experiència tàctil de la lectura en paper, ja que pel camí es perden moltes referències: la posició del paràgraf a la pàgina -que en un llibre digital pot canviar, dificultant la memòria-, de la pàgina respecte el volum -el gruix del llibre-, etc. D’aquesta manera, la navegació en texts llargs és menys intuïtiva i satisfactòria. Al mateix temps, aquestes dificultats de navegació poden dificultar la comprensió del text.

5 beneficis de simplificar

  1. La simplicitat és eficaç i productiva. Simplificar és una tasca activa que requereix un esforç, però que ens permet estalviar temps, diners, energia i processos mentals. Ben conduïda ens allibera de pensaments cíclics recurrents.
  2. Ens permet centrar l'atenció en allò important, evitant els canvis constants en el focus d'atenció al que ens duu la complexitat, i la pèrdua de capacitat de procés que comporta la saturació.

Drets d'autor, copyleft i propietat intel.lectual: la cruïlla que és trifulga

copyleftAquest article fa un repàs històric de l'origen del copyright, comenta els problemes que suposa a la societat i a la cultura i explica l'origen i la raó de ser del copyleft. El van publicar al Pèsol Negre n. 32 del 2007, però tot i així manté la seva vigència com a introducció global al tema.