Arxiu històric de Llibres Artesans

Imatges dels primers llibres artesans, escrits i enquadernats a mà, amb les cobertes de papers artesans o bé pintades a mà i amb el títol manuscrit per l'autor. Si teniu Llibres Artesans dels primer anys, us agrairia que us poséssiu en contacte amb mi per ampliar aquest arxiu i oferir una bona panoràmica dels diferents llibres, estils d'enquadernació, cobertes, etc. que s'han anat succeint al llarg d'aquests anys. Gràcies!

Un Ànimes Nues reblat del 2008

Un dels avantatges de tenir poca memòria i una història dispersa són les sorpreses que t’ofereixen els projectes antics que ja no recordes. En aquest cas, una imatge recuperada en la que s'aprecia el sistema d’enquadernació de la primera edició de l'Ànimes Nues, un llibre de poemes curts publicat la diada de Sant Jordi del 2008.

llibre artesà reblat del 2008

l'Enfilall anecdòtic torna per Sant Jordi

El projecte Llibres Artesans va començar el 23 d'abril del 2002 amb l’Enfilall Anecdòtic, una tira de poemes per penjar a la rosa de Sant Jordi.

tira de poemes en català

Aquestes poesies primerenques van passar a formar part de seguida dels llibres recull -vam parlar fa un temps de la primera maqueta de Llibres Artesans. Al cap d'uns mesos, els llibres de poemes esparsos es van convertir en reculls fixes amb el seu propi títol, alguns dels quals els podeu veure a la secció /arxius. Onze anys després estrenem botiga online i ho celebrem així:

El primer llibre de poemes amb títol, però sense títol

Ara que ja hem superat els deu anys de Llibres Artesans, encara fa més gràcia mirar enrere i veure tot allò que hem anat creant i compartint pel camí. Els primers llibres escrits i enquadernats a mà són de l'estiu del 2002, però el 2003 hi va haver un salt important. Fins llavors eren reculls manuscrits de poemes esparsos, però el 2003 escric i publico el Flascó d'essències curatives. Va ser el primer llibre amb títol, tot i que en aquest exemplar, de Sant Jordi del 2003, no hi ha el títol manuscrit a la portada que ha esdevingut la marca de la casa. És per tant el primer amb títol sense títol!

llibre de poemes en català

posem La dita a l'ull des del 2008

El 2008 vam començar a posar La dita a l'ull. De fet ja feia temps que ho fèiem però potser de manera no tan explícita. Aquest exemplar és un volum doble, lligat i enquadernat a mà, amb les cobertes pintades i el títol manuscrit per l'autor. Els aforismes de l'interior són impresos, un a cada pàgina, en paper verjurat lliure de clor.

llibre d'aforismes en català

Deu anys del primer llibre artesà

Fer maquetes és important perquè moltes vegades hi ha una gran diferència entre el concepte que has imaginat i la seva aplicació. Cal fer-les ben aviat en el procés de disseny, per evitar un malbaratament d’energia en la direcció equivocada i perquè solen obrir nous camins.

Aquest és el cas de la primera maqueta de llibres artesans, que l'estiu del 2002 va donar inici al projecte i va servir per establir les mides i processos que m’han acompanyat durant aquests deu anys.

primera maqueta llibres artesans

Com a maqueta que és té els seus defectes: el paper emprat són folis d’oficina, les pàgines es van humitejar tant que van quedar blegades i la tinta traspassa el text de full a full (ho podeu apreciar en la segona imatge). El verd de la cal·ligrafia, que contrasta amb el taronja de l’interior de la coberta, devia ser la única tinta disponible a casa; en aquella època tenia més il·lusió que recursos - i això deu ser l'única cosa que no ha canviat en deu anys.