meta tags web per a autors-editors i petites editorials (intro)

En aquesta sèrie d’articles, el nostre objectiu final és facilitar les coses a qui busca informació sobre la nostra obra. Per aconseguir això, aprendrem a etiquetar les pàgines del nostre lloc web, emprant diferents tipus de meta tags, per fer-les més intel·ligibles pels cercadors i que siguin correctament indexades.

Per què cal etiquetar el contingut a Internet?

El que més em fascina d’Internet és la facilitat amb la que pots accedir a obres de tot el món i difondre les teves de manera fàcil i directa. Però no n'hi ha prou amb pujar el nostre contingut a la xarxa. Si realment el volem difondre hem d'etiquetar-lo i categoritzar-lo correctament perquè algú el pugui trobar. Si no ho fem així, les persones que cerquin el nostre llibre, per posar un exemple, poden anar a parar a altres pàgines que potser no hi tenen res a veure.

Els cercadors tenen, doncs, les seves carències. Per molt complexes que siguin els algoritmes de recerca, no poden saber exactament de què estem parlant a la nostra web. Per això cal facilitar-los la feina, afegint dades que els aportin una informació inequívoca amb la que es fan una idea molt més precisa del contingut dels nostres documents, vídeos, imatges, etc. i de l’estructura del nostre lloc. Aquestes dades, com que parlen del contingut, s’anomenen Meta Tags o Meta Etiquetes.

Les botigues de llibres i la major part d'editorials catalanes i espanyoles són un exemple del que no s'ha de fer. A banda d’una usabilitat força baixa, en general no s’ha fet una bona feina preparant el contingut pels cercadors. Esperem que amb l'arribada d'Amazon, una empresa en la que coneixen la importància de la indexació, tothom es posi les piles. Mentrestant, farem bé de posar-nos-les nosaltres.

Necessitats d'una web d'autor-editor

Per fer aquest article, he considerat que les pàgines bàsiques que han d’estar ben indexades i amb tota la informació necessària en una web d’autor-editor serien les següents:

  • La pàgina del/s llibre/s Cada llibre hauria de tenir la seva pròpia pàgina, amb una url senzilla; per anar bé, aquesta pàgina hauria de sortir entre els primers resultats en una recerca pel títol del llibre - just després de les ressenyes ens les que el posen pels núbols ;-)
  • Pàgina de perfil de l’autor/a
    Si us fixeu en les estadístiques de la vostra web, veureu que la pàgina que parla de vosaltres (“sobre l’autora”, “qui sóc”...) és una de les més visitades del lloc. Tothom vol conèixer la persona que hi ha darrera de l’obra. En un món ideal, fent una recerca del teu nom el primer resultat hauria de ser el teu perfil a la teva web. En el món real ens podem conformar amb que surti als primers resultats.

seccions de la sèrie

En aquesta sèrie veurem els següents tipus de meta etiquetes:

  • Etiqueta TITLE
  • Meta etiquetes web HTML genèriques
  • Open Graph
  • Dublin Core
  • HTML microdata (microformats)
  • ...

(a mesura que vagi publicant les seccions, aquets títols esdevindran enllaços)

Prefereixes una xerrada?

Si t’interessa organitzar una xerrada o taller sobre aquest tema, escriu-me; m’encanta parlar d’aquests temes.

articles: 
Compartir a les xarxes socials