la guerra per la cultura continua, benvinguts a les trinxeres copyleft!

copyleft
Avui han tancat megaupload i sembla que hagi començat, doncs, la III Guerra Mundial o la de manera genial denominada World War Web; però aquesta guerra fa molts anys que dura. Enfrenta, d’una banda, el moviment copyleft per la cultura lliure i el procomú; de l’altra, les grans multinacionals i els estats que en són hostatges.

Les grans multinacionals exigeixen lleis del copyright més punitives i els estats, per a servir els seus senyors, els han redactat a mida les lleis #SOPA i #SINDE. Amb aquestes, les eines de censura i repressió són cada cop més efectives, però només són possibles en un sistema de copyright restrictiu i propietari. Això significa que, en realitat, el futur és a les nostres mans.

Si volem canviar el model, doncs, només cal que ens hi posem. Per això existeix el moviment copyleft i organismes com la Electronic Frontier Foundation que fa anys que lluiten per un món més lliure.

Deixant de banda les particularitats del cas (el tancament de #megaupload no deixa de ser anecdòtic i una batalla més), en aquesta guerra estem lluitant per les nostres llibertats com a poble i com a ciutadans; és el moment de decidir-se i de situar-se: volem una cultura lliure i compartida o volem que les grans empreses decideixen el nostre futur i siguin propietàries efectives de la cultura? permetrem pels segles dels segles que el copyright sigui emprat com a eina de censura?

En aquest context tenim moltes opcions: podem optar per no fer res, podem optar per fer atacs DDoS i fer caure webs en protesta pel tancament, o bé podem emprar llicències copyleft per publicar els nostres treballs. Aquesta última és, penso, l’arma més efectiva per a garantir les nostres llibertats en el futur.

Ens trobem doncs davant d’una ocasió per la reflexió i una oportunitat per a posicionar-se, per a decidir quin volem que sigui el nostre futur.

A llibres Artesans la proposta és clara des de fa anys: emprem llicències obertes copyleft per a les nostres creacions i recolzem a la vegada a qui publica en llicències lliures. Quina és la vostra postura?

relacionat
articles: 
Compartir a les xarxes socials