llibres publicats el 2011 per idiomes

Enviat per ferran el dc., 28/03/2012 - 08:11

De les estadístiques publicades ahir per l’INE sobre el nombre de llibres publicats l’any passat podem veure que, en general, la publicació de llibres disminueix. La dada que més em crida l’atenció és el preocupant descens de títols en euskera.

La publicació en català ha disminut un 1,2% respecte el 2010 i un 21% respecte el 2008, mentre que en euskera ha baixat un 8,7% respecte el 2010 i un 33% des del 2008. No es tracta només del descens percentual: el fet que es publiquin menys de 800 llibres en euskera en un any no em sembla normal. A més, d'aquests el 25% són llibres infantils. En gallec es publiquen el doble de llibres però només el 13% són infantils, el mateix percentatge que en català.

No sóc expert com per analitzar aquestes dades, però com a euskaldun que he passat força anys de la meva vida a Euskadi em semblen preocupants. En aquell país sempre m’ha semblat que es prioritzava el model econòmic per sobre de tot i especialment per sobre de la cultura, en la línia de l'article Políticas culturales de España, Catalunya y Euskadi: un chequeo, que em sembla del tot encertat i amb el que estic molt d'acord.

No sé si aquestes dades confirmen les tesis de l'article, però en qualsevol cas uns i altres, com a cultures minoritzades, tenim molta feina per davant.

Així doncs, a l'espera d'anàlisis de persones especialitzades del món editorial o cultural i un cop publicats aquests pensaments, només em resta desitjar-vos un bon dia.

A produïr cultura s'ha dit! :D

articles: