Què és millor, llegir en paper o llegir en pantalla?


En l’article publicat a Scientific American The Reading Brain in the Digital Age: The Science of Paper versus Screens, es parla de varis estudis en què es perceben diferències entre la lectura en pantalla i la lectura en paper. Aquestes diferències són de velocitat de lectura, de comprensió i altres.

Afirmacions interessants sobre la lectura

  • La lectura és física: Quan llegim construïm una representació mental del text, en la qual el significat està enllaçat a l’estructura física. No hi ha cap part del cervell específica per a llegir, i la sensació de saber on som en relació al text, de situar-nos-hi en l’espai físic, és més important del que semblava fins ara. Els dispositius digitals no recreen adequadament l’experiència tàctil de la lectura en paper, ja que pel camí es perden moltes referències: la posició del paràgraf a la pàgina -que en un llibre digital pot canviar, dificultant la memòria-, de la pàgina respecte el volum -el gruix del llibre-, etc. D’aquesta manera, la navegació en texts llargs és menys intuïtiva i satisfactòria. Al mateix temps, aquestes dificultats de navegació poden dificultar la comprensió del text.
  • En paper és més fàcil: Segons els estudis, llegir en paper incrementa el nivell de comprensió, entre altres coses perquè hi ha menys distraccions i és més fàcil focalitzar-se. Llegir en pantalla consumeix més recursos mentals i dificulta el record d’allò que hem llegit -sobretot per la falta de referències físiques, però també per l’actitud a l’hora de llegir.
  • Formats diferents comporten actituds diferents en abordar el text: Els estudis mostren que quan algú es vol submergir “de veritat” en un text, el llegeix en paper. També es fa per “entendre’l amb més claredat”. D’entrada, doncs, pensem que sobre paper llegim millor, i a la vegada ens prenem més seriosament, de manera inconscient, la lectura en paper imprès. La majoria abordem un text en monitors i tauletes en un estat mental menys predisposat a aprendre. És conegut, afegeixo, que escriure per a la web implica fragmentar la informació i preparar-la per a un escanejat ràpid, més que per a una lectura profunda.

    Fins i tot la manera de llegir, doncs, és diferent. La lectura en un dispositiu electrònic és més lineal. En pantalla no se sol tornar enrere a rellegir els passatges que requereixen una segona lectura de manera tan habitual com en paper -potser seguint l’hàbit de consum de la informació en blocs, xarxes socials i diaris. Podríem dir que l’scroll sempre el fem cap avall, i que no tornem a pujar llegint, sinó directament fins a la capçalera. Aquí també entra en joc la manca de referències: és més fàcil i satisfactori situar-se de nou en un llibre imprès que cercar en un d’electrònic (potser trobaràs la paraula que cerques, però no et situaràs físicament en relació al text, i la maquetació de la pàgina segurament haurà canviat).

Conclusions?

La veritat és que si milers d’enginyers de tot el món estan treballant per aconseguir que la lectura en pantalla sigui el més semblant possible a l’experiència en paper -si el paper és, doncs, la referència ideal- deu ser per alguna cosa, oi? Doncs tenim una drecera molt fàcil, que és llegir directament en paper ;-)

Així doncs, resulta que el paper encara té moltes moltes històries per explicar. Però cada format i cada tipus de lectura té els seus avantatges; quedar-nos tan sols amb una tecnologia -escollir entre el digital i el paper- em sembla un llast en un moment en el que requerim tots els recursos per anar endavant. Jo mateix, que escric llibres a mà, tinc un kindle que empro sobretot per llegir articles de la web en millors condicions que a la pantalla de l’ordinador. De fet he publicat fa poc el Perdonin que no em disculpi en versió Kindle a l'amazon (la imatge és del Jordi Nebot)

El llibre de contes curts digital

Tots els llibres haurien de tenir una versió accessible

El principal avantatge que veig a publicar en digital és l’accessibilitat. Des que vaig començar a fer webs considero una de les prioritats no dificultar encara més la lectura a les persones amb problemes visuals -i més ara que jo mateix n’he patit. En la meva opinió tots els llibres haurien de tenir una versió digital, molt més accessible a les persones amb dificultats visuals, i que les persones cegues poden escoltar amb programes de dictat. I això no és un somni idealista, és a l'abast de tothom: si ho he fet jo (no sense problemes) ho pot fer qualsevol editorial.

Així que, contestant a la pregunta que dóna nom a l’article, per a mi el millor és llegir en paper i llegir en pantalla. És a dir, que el millor és llegir.

Us recomano llegir l’article sencer (en anglès) i, perquè no, participar en el debat aquí, al facebook o bé al twitter. En aquest cas, per exemple, prefereixo que conversem en pantalla més que no pas enviant-nos cartes de paper ;-)

Salut!

Ferran

relacionat
notícies: 
gènere literari: 
articles: 
Compartir a les xarxes socials