Escriure en directe

campanya: 

escriure en directe : writing live
Escriure en directe és una campanya permanent per a compartir, amb qui li interessin, els moments més íntims de la creació literària. Amb l'escriptura en directe en temps real a Internet compartim l'acte creatiu amb el públic lector, avancant cap al concepte global d'una "escriptura transparent". www.llibres-artesans.com/directe

Una escriptura transparent

El model de l'escriptura en directe online és un pas més cap a l'ideal d'una “escriptura transparent", que va néixer juntament amb la web llibres-artesans. La idea central del concepte és que l'autor, per comptes de viure tancat en el seu món i sortir-ne només per a promocionar la seva última obra, mostri en quins projectes està treballant, publiqui contingut segons el va escrivint, etc. Per això tots els llibres artesans, des de la seva creació l'Abril del 2004, són obres obertes que es van publicant a la web segons es van completant. Així doncs, la retransmissió de l'escriptura en directe d'una obra és una evolució lògica de l'obertura del contingut de les obres i dels projectes literaris.

Mitjançant les retransmissions en directe de l'escriptura es vol compartir obertament el procés creatiu, però no només l'exploració imaginativa dels primers esbossos, sinó també altres tasques inherents a l'acte d'escriure com les successives reescriptures i correccions. D'aquesta manera, s'intenta també mostrar el treball real que hi ha al darrere de cada obra literària per a confronta-lo, d'una banda, amb certa banalització que es pot percebre a Internet, i de l'altra, amb el mite romàntic del geni creador.

Es tracta, en definitiva, de compartir el procés de l'escriptura al complert, mostrant no només el producte final, acabat i polit, sinó també degustant conjuntament el saborós moment de la creació imaginativa en brut, però també tot el tractament posterior - incloent les successives reescriptures i correccions.

Interaccions i seguiment

L'Escriptura en directe és un procés obert interactiu i accessible per diferents vies:

  • A la secció /directe podeu accedir a les sessions en directe així com fer el seguiment de les obres que s'estan reescrivint en obert i de les obres finalitzades.
  • El canal comunicatiu en directe online, romandrà obert, en principi, tots els dimecres i dissabtes a les 10:00 AM. Aquesta franja es pot ampliar segons la disponibilitat de l'autor i la resposta a les convocatòries.
  • Totes les obres en directe disposen d'un sistema de comentaris obert a tothom. Us convido a participar-hi enviant les vostres aportacions, crítiques, valoracions, suggeriments, etc.
  • Per a poder consultar les revisions històriques de cada obra heu de seguir aquests dos passos: A) Doneu-vos d'alta a la pàgina a la secció /user – B) Sol·liciteu amb un missatge intern l'accés a les revisions històriques. A partir d'aquest moment, podreu accedir als successius estadis de reescriptura de tots els texts en obert.
  • Es publicaran, periòdicament, vídeos de les sessions per a poder visionar-les en diferit al canal youtube de llibres lliures artesans: www.youtube.com/user/llibresartesans.

Col·laboració acadèmica

No és descartable que l'escriptura en directe en obert sigui del vostre interès si estudieu o investigueu en els àmbits de la literatura online, procés de l'escriptura, aplicacions TIC, web 2.0, etc. En aquest cas, estic a la vostra disposició per a col·laborar amb vosaltres en un treball o recerca acadèmica.

Precedents

La tecnologia web actual, l'edició col·laborativa de documents, permet visionar l'escriptura en temps real de fa temps, però segurament la retransmissió en directe és una aplicació massa òbvia com perquè sen's acudeixi fàcilment. En el meu cas, la idea d'escriure en directe online em va sorgir l'estiu del 2010. Vaig fer una recerca per Internet però no vaig trobar res similar, i el Novembre del mateix any la vaig presentar a un concurs d'idees de la UOC. Estava segur que algú hauria tingut la mateixa idea en un moment o altre, però no aconseguia trobar-ne cap senyal. Amb els mesos, he conegut una experiència similar online de Michael C. Milligan: http://3d1d.1889.ca/. Així doncs, una vegada més, la mateixa idea sorgeix espontàniament en diferents indrets a la vegada.

A banda de l'escriptura en temps real, actualment hi ha moltes i diverses formes d'escriptura col·laborativa interactiva a Internet amb els lectors, que no són en estricte directe però si en obert (es poden consultar les diferents revisions de l'obra). També he trobat un podcast en alemany d'escriptura "en directe", live writing, que va començar el 12/02/2011. En aquest cas, però, es tracta de vídeos en diferit.

Pel que fa a escriure en públic en directe, però no online en temps real, hi ha precedents d'escriptura en les JAMs compartides creades el 2007 a Buenos Aires per Adrián Haidukowski.

relacionat
notícies: 
Compartir a les xarxes socials