llicències i filosofia copyleft

escrits i articles sobre copyleft a Llibres Artesans

accés a la cultura i exclusió social

copyleftEl transvàs de la propietat cultural a mans d’ens privats (editorials, discogràfiques, etc.) entre altres perjudicis pot dur a l’exclusió social.

Per exemple, com puc participar jo d’una conversa sobre l’últim best-seller de vampirs si no és comprant-lo i llegint-lo?

El préstec bibliotecari sembla cada cop menys factible: de moment han acabat les subvencions a la subscripció de revistes per biblioteques, que amb les retallades tampoc tenen diners per comprar llibres, i no m’estranyaria gens que s’acabés imposant el cànon al préstec com es fa en altres països europeus (Aquí, de moment, aquest cànon el paga l'estat).

Una altra opció seria que algú em deixés el llibre després de llegir-lo, com s’ha fet sempre fins ara. En el cas dels llibres en paper l’únic problema és trobar aquesta persona, però pel que fa als digitals la situació es complica per moments. Fa quatre dies volia deixar un llibre a un amic i no vaig poder perquè l’editorial no el deixa prestar a través del Kindle. Amb segons quins llibres digitals (els no-llibres) ens estan colant una pèrdua de drets paral·lela a la que patim com a treballadors i per això és important recolzar els llibres sense DRM.

la guerra per la cultura continua, benvinguts a les trinxeres copyleft!

copyleft
Avui han tancat megaupload i sembla que hagi començat, doncs, la III Guerra Mundial o la de manera genial denominada World War Web; però aquesta guerra fa molts anys que dura. Enfrenta, d’una banda, el moviment copyleft per la cultura lliure i el procomú; de l’altra, les grans multinacionals i els estats que en són hostatges.

Les grans multinacionals exigeixen lleis del copyright més punitives i els estats, per a servir els seus senyors, els han redactat a mida les lleis #SOPA i #SINDE. Amb aquestes, les eines de censura i repressió són cada cop més efectives, però només són possibles en un sistema de copyright restrictiu i propietari. Això significa que, en realitat, el futur és a les nostres mans.

Bookcamping, xarxa de texts copyleft, sol·licita micro finançament

#Bookcamping és una biblioteca oberta i col·laborativa que vol ampliar el seu projecte i convertir-lo en una zona més de participació i d'intercanvi, basada tan sols en obres lliures. Podeu ajudar aquest projecte (que trobareu a http://bookcamping.cc/) participant en la sol.licitud de micro finançament que han publicat a goteo.org, una xarxa social per finançar i col.laborar amb projectes creatius que fomentin els bens comuns.
Des de llibres Lliures Artesans, per tot el que tenim en comú, us animo a col·laborar-hi així com a estar a l'aguait dels altres projectes que van creixent a Goteo. La cultura lliure i comuna ens ho agrairà! :D

Quinze dies de llibres copyleft gratis (si els llegeixes)

Avui celebrem la nostra pròpia versió de la setmana del llibre, concretament la quinzena del llibre a 2500€ si no el llegeixes, gratis si el llegeixes. Durant aquest període he reunit dades, he recollit alguns dubtes i m’agradaria exposar varis conceptes de la proposta que fins ara no havia aclarit.

les dades

El llibre més descarregat i valorat fins avui ha estat “màximes i mínimes”.
Els dies de més descàrregues han coincidit amb la divulgació de la proposta en dos blocs: el TUMATEIX LLIBRES, O llegim... O paguem! i molt especialment en el bloc de Salvador Macip, que va suposar un augment de descàrregues espectacular, Un llibre que val 2.500 € (0 no).

els dubtes

En algunes ocasions es té por de descarregar el llibre per si s’han de pagar diners i cal aclarir doncs que en cap cas s’ha de pagar res. Els llibres són gratuïts, només que es presenten de manera diferent a l’habitual, com si partíssim d’un saldo negatiu que s’eixuga en llegir-los.

Llibres d'aforismes a 2.500 € (si no els llegeixes)

Aquests llibres d'aforismes originals són escrits per ser llegits, no per acumular pols digital en postades virtuals; així doncs, en descarregar-los adquirireu amb mi un deute de 2.500 €, que podeu saldar amb un ingrés al meu compte o bé llegint-vos-els. Vosaltres trieu! ;-)