vendre un llibre pel paper

Serà veritat que sóc un radical extremista?

Aquest any he experimentat força amb els relats per emportar i he descobert que, canviant el paper d'imprimir, els contes curts prenen un aire diferent. Per il·lustrar aquesta sensació, aquí teniu un relat sobre paper blanc, dues varietats de papers quadriculats i la sensació de l’estiu: el paper pautat en vertical. Un cop muntat, aquest paper dóna al relat curt una elegància entre aristòcrata i mafiosa d’allò més interessant.

relats per emportar en papers diferents

Si te dan papel rayado, escribe de través.” Juan Ramón Jiménez

El millor d'aquest format és que permet reciclar papers impresos per una cara -els d'aquesta imatge no són reciclats sinó papers antics d'oficina aprofitats. Veureu que entre els papers de quadres només hi ha el mil·limetrat i el de quadres grans; els mitjans, els de sempre, no m’han agradat mai. De fet els evito per escriure. Serà veritat que sóc un radical extremista?

Vendre un llibre per la portada

Sobre llibres i portades s’han escrit moltes coses; per exemple, es diu que una coberta bonica pot vendre un llibre (especialment si hi apareix un dolç gatet), i el que és desconcertant de veritat: una coberta lletja també. A Llibres Artesans, on ja sabeu que tots els llibres són diferents, i un cop em van dir “això és vendre un llibre per la portada”. Però aquí és precisament on el llibre s’entén com un tot: no és només el text i tampoc es només la portada, per molt art que pugui contenir. Més aviat és el conjunt format pel text, el disseny del llibre, el tipus de paper, el format innovador, el fil del cosit, la font, l’escriptura manual, la tinta, la maquetació i, entre tot això, també la coberta artística i única.

relats per emportar en paper pausat

Vendre un relat pel paper

En el cas dels relats per emportar, la portada també n’és el suport. A banda de la il·lustració, el propi paper fa de base de la coberta, però tampoc podem parlar de vendre un relat per la portada o de vendre un conte pel paper: aquests relats i els aforismes són els més llegits a qualsevol parada de Llibres Artesans, i se solen comprar un cop llegits. Així que parlar d'una tria a posteriori s'acostaria més a la realitat.

Comprar el llibre després de llegir-lo

Qui ens ha estat venent cds durant dècades a preus desorbitats, dels que només coneixíem una cançó que era la única bona del disc, deu pensar que parlo de ciència ficció. Doncs no, no és ciència sinó literatura, disseny editorial i comunicació visual, i no és ficció sinó una realitat de molts caps de setmana. Tan la coberta d’un llibre com el paper dels contes per emportar formen part de l’obra, i la majoria de vendes es fan quan aquesta ja s’ha llegit en bona part o en la seva totalitat. I és que a banda de superficialitats com si un llibre es ven o no per la coberta, en general volem saber què comprem. Els llibres dels que només hem vist un parell d’imatges i no en coneixem el contingut són sospitosos, i no perquè si, sinó perquè ja ens han enganyat massa vegades.

Triar la coberta després de comprar el llibre

Per això a Llibres Artesans tot el contingut es va publicant a la web, i tot el que hi ha a la parada es pot llegir i fullejar, tocar i ensumar. Llavors, l’última decisió sol ser la més difícil: triar la coberta del llibre quan ja hem escollit aquest mentalment.

Sobre llibres i cobertes s'han escrit, doncs, moltes coses; quines t'agradaria afegir?

relacionat
Compartir a les xarxes socials