A la recerca del combinat perfecte

Quan era petit, durant una època vaig pensar que m’agradaria treballar llegint llibres. Però res d’escriure crítiques, ni informes: el meu pla ideal era llegir i res més. Fins ara no ho he aconseguit, però maquetar és una de les feines que més s’hi acosten. M’agraden les llenties, és cert, però també m’agrada maquetar texts literaris. Molt. El més important quan maquetes un llibre és que sigui fàcil de llegir. Per això tens en ment la persona que el llegirà, i a les mans les combinacions dels múltiples factors que en determinaran el resultat final.

maquetant llibre contes curts

Així que no estic parlant de combinats d'estiu sinó de còctels de tinta. Pots veure allò que vulguis mentre treballes, però el disseny s'ha d'adequar al gènere del text, l'estil, etc. Per això és important haver-lo llegit, com és el cas del Perduts, recull de relats de ficció del Pep Garcia, que estic maquetant ara mateix.

Tipografia del text, tipografia dels títols, caràcters per línia, interlineat, justificació del text, espai entre paraules, kerning, tracking, guions... Si multipliquéssim les possibilitats de cadascun d’aquests elements, obtindríem un número molt semblant a infinit. Potser per això m'agrada tant maquetar; seguir el procés de disseny, prendre decisions que van d'allò general fins allò concret, que van tancant aspectes del projecte fins al llibre que serà imprès. En definitiva, prendre decisions sense plorar i seguir endavant; com en la vida mateixa.

La llibreta que apareix en la imatge és el “llibre de fórmules” de Llibres Artesans, en el que a més de les fórmules màgiques hi vaig anotant els aspectes clau de la tipografia. Un altre dia us en parlaré més a fons. Fins aviat!

Compartir a les xarxes socials