El llibre és un tot

El Maestro ittei decía: "El progreso en caligrafia consiste en crear la armonía entre el pergamino, el pincel i la tinta." ¡Tienen tanta tendencia a estar desunidas! —Hagakure; Yosho Yamamoto; Ediciones Obelisco, 1989

Els llibres artesans com a obra global

Des de l’inici de Llibres Artesans entenc cada projecte i cada exemplar individual com a una obra complerta, formada pel contingut i el continent. Amb els llibres, com amb la vida, és un error jutjar per les aparences, que en aquest cas serien les cobertes. Però un llibre tampoc és només el text que s’hi exposa per a llegir. Els llibres són un tot, i el conjunt del text, la paginació, el paper, la tinta, els colors, les cobertes, les textures... no es deuen a l’atzar sinó que formen part de la mateixa obra.

Xiuxiueigs, poemes curts de Ferran Cerdans

Una sèrie singular de poemes curts

En aquest cas, he partit per a les cobertes d’una base cal·ligràfica, que lliga força amb el contingut del text: poemes curts. En la mateixa sessió de cobertes en vaig fer amb altres colors foc, que empraré en altres poemaris, i el color blau l’he reservat per aquesta obra. Els colors vermells són molt actius i donen més la sensació, sobretot a la coberta, de cridar fort. D’altra banda, pel títol he cercat el mínim contrast possible mantenint la llegibilitat: no volia que destaqués molt sobre la coberta per donar més la idea encara de xiuxiueigs (en les imatges es veu més contrast del que hi ha realment). Tot es pot millorar, però estic molt content de com han quedat aquestes tres cobertes i penso que els 3 exemplars seran una obra molt rodona un cop els acabi.

Coberta del llibre Xiuxiueigs de poemes curts

Properes sortides amb Llibres Artesans

Aquesta sèrie i alguns exemplars d’altres poemaris, llibres d’aforismes i de contes curts els trobareu aquest cap de setmana a la Fira de Santa Tecla de Berga i dissabte vinent al Mercat de Lletres d’Igualada. Per la resta de sortides podeu consultar l’apartat AGENDA; ja sabeu que agraeixo molt que em vingueu a veure i toqueu, ensumeu, fullegeu i llegiu els Llibres Artesans en conjunt!

relacionat
Compartir a les xarxes socials