escriptura en directe online en temps real

articles relacionats amb l'escriptura en directe online en temps real #escripturaendirecte #obraoberta

Escriptura en directe com a aplicació artística de les TIC

Eines col·laboratives a Internet: Vessant artística
Publicat a Sant Feliu On Line, Xarxa Municipal d'Alfabetització Digital - 27/07/2012

escriure en directe : writing liveUn projecte propi pot reeixir o no, però a banda de sortir-se’n una de les millors satisfaccions que ens pot donar passar a l’acció amb una idea pròpia és que aquesta esdevingui una referència.

En aquest cas, al bloc Sant Feliu On Line de la Xarxa Municipal d'Alfabetització Digital parlen de l’escriptura en directe com a exemple de la vessant artística de la col·laboració online.

Eines col·laboratives a Internet: Vessant artística I.

Moltes gràcies Sant Feliu online!

20 sessions i un balanç de l'escriptura en directe online

Després de 20 sessions d'escriptura en temps real i del debat de la xerrada “Obra oberta” al BookCamp 2011, tenim prou informació com per a fer balanç d'aquesta nova tècnica o nou format literari. Com que Analytics no funciona correctament amb Google Docs, no conec les xifres estadístiques de visites, així que m'he centrat en els efectes subjectius que m'està oferint l'experiència a nivell personal.

xat durant el primer relat en directe

BookCamp 2011, un parell d'idees de generació espontània

Els passats 25 i 26 de Març es va celebrar el BookCamp Kosmopolis 2011, un esdeveniment nou per a mi que podríem definir com un entorn d'intercanvi d'informació i d'idees sobre literatura i edició en el que es catalitza la creativitat personal i comunitària. En aquest espai d'alta fecunditat creativa la generació d'idees és contínua, tant en les sessions pròpies com en les d'altres coordinadors, i això el converteix en un entorn de gran enriquiment mutu.

Entre els dos dies del BookCamp vaig assistir a sis o set sessions d'altri, totes molt interessants, en les que vaig aprendre moltíssim i que em van servir també per anar-me introduint en l'ambient. La meva primera xerrada en públic, “Obra oberta: escriptura en temps real online”, suposava tot un repte per a mi i volia afrontar-lo tan preparat com fos possible. En algunes de les sessions vaig participar-hi més activament, en altres em vaig limitar a escoltar, però de totes elles en vaig treure un bon grapat d'idees. D'aquestes, n'hi ha dues que vull compartir amb vosaltres: el “futur en el passat” de la lectura amplificada i una nova aplicació de l'escriptura en directe.

Sinergies entre l'escriptura en directe i la promoció de la pròpia obra

escriure en directe : writing liveAquest passat Bookcamp 2011 vaig assistir a diferents sessions que tractaven la promoció de l'autor en un món en el que cada cop costa més destacar. A banda de solucions més imaginatives com les que va presentar l'equip de #eldesguace , aquesta promoció s'associa normalment a una ingent tasca personal de difusió i cerca de contactes en xarxes socials. Una feina que fins ara corresponia als editors i que actualment hem de realitzar no només els autors-editors sinó pràcticament tots els escriptors.

La pregunta que surava a l'aire i que en alguna ocasió es va materialitzar verbalment era: “Llavors, d'on traiem temps per a escriure?”. És a dir, d'on traiem les hores per escriure si hem d'estar tot el dia promocionant-nos a les xarxes socials?

És en aquest punt quan l'escriptura en directe es presenta com una sinergia perfecte per a l'aprofitament dels nostres dos recursos més preuats: el temps i l'energia.

Sessió “obra oberta” i Programa del Bookcamp Kosmopolis 2011


Com ja sabeu, els imminents 25 i 26 de març se celebra Kosmopolis 2011, “una festa laboratori on la literatura és la protagonista en totes les seves vessants en interacció amb les arts i les ciències”. Dins d'aquest event es durà a terme el BookCamp 2011, una trobada informal on els participants trien els temes de què volen parlar. La primera edició, el passat octubre, va ser tot un èxit, i ara arriba la segona edició coincidint amb “la Festa de la Literatura Amplificada”.

En aquest Boookcamp 2011, podeu assistir gratuïtament a 18 sessions que tractaran la literatura des d'angles molt diversos. De totes aquestes, i recalcant que totes són molt interessants, en destacaria per la proximitat temàtica i/o ideològica les següents:

Sessió Obra Oberta al Bookcamp 2011

Us convido a participar a la sessió “Obra Oberta” que estic preparant pel BookCamp del proper Kosmopolis, “La Festa de la Literatura Amplificada”.
En aquesta sessió parlarem principalment de l'escriptura en directe online en temps real en obert. També exposaré el concepte “obra oberta”, és a dir l'escriptura pública de les diferents revisions de cada text (esbós inicial, reescriptures i versió final), en oposició a publicar només la versió final. Aquests dos conceptes s'han desenvolupat com a socialització el procés creatiu, per a compartir l'acte fins fa poc íntim de la creació literària amb el públic lector.