20 sessions i un balanç de l'escriptura en directe online

Després de 20 sessions d'escriptura en temps real i del debat de la xerrada “Obra oberta” al BookCamp 2011, tenim prou informació com per a fer balanç d'aquesta nova tècnica o nou format literari. Com que Analytics no funciona correctament amb Google Docs, no conec les xifres estadístiques de visites, així que m'he centrat en els efectes subjectius que m'està oferint l'experiència a nivell personal.

xat durant el primer relat en directe

Beneficis de l'escriptura en temps real online:

  • Sinergies entre promoció i escriptura: al mateix temps que escrivim la nostra obra ens estem promocionant, resolent així el que sembla (encara que jo no el comparteixi) el problema del moment: d'on es treu el temps per escriure si hem d'estar tot el dia a les xarxes socials?
  • Augment de l'empatia amb els lectors: l'obra ja no és un escrit al.liè sinó que han assistit al seu naixement, potser inclús han col.laborat amb el mateix, i en llegir-ne la versió final la reconeixen i s'hi reconeixen.
  • Fi de la procrastinació o acumulació d'excuses per a evitar concloure els nostres projectes. Parlo per mi, però establir uns dies i hores determinats per a escriure en directe és un compromís amb els lectors i amb la pròpia obra molt més fort del que puc establir amb mi mateix. Els relats no queden penjats sinó que es van completant i es crea l'hàbit de començar i acabar cada text. Així mateix se supera el síndrome “la última idea és la que més em motiva i per tant em dedico a la mateixa deixant de banda el que tenia començat”.
  • Increment de motivació degut a la presència de públic.
  • Honestedat i transparència: més que beneficis són qualitats intrínseques a l'escriptura en temps real, però cada vegada més necessàries a mesura que augmenten les exigències comunes respecte productes, serveis i, perquè no, l'obra artística.

Perjudicis de l'escriptura en temps real online:

  • Possible bloqueig degut a la presència de públic: de la mateixa manera que per alguns és un estimul, la pressió pot comportar a altres persones un bloqueig. Aquest efecte i el següent s'exposen de manera planera al clàssic de Victoria Nelson “Sobre el bloqueig de l'escriptor”.
  • Establir termes concrets pot suposar un bloqueig. Igual que el punt anterior, establir termes concrets és a “beneficis” i a “perjudicis”, perquè segons les característiques de qui escriu serà un reactiu o un inhibidor.
  • Mostrem les nostres mancances ortogràfiques en directe en temps real. Cal dir però que aquest punt podria estar també a l'apartat dels beneficis: a mi m'ha ajudat a escriure millor.

En definitiva, no totes les fórmules serveixen a tothom i cada escriptor requereix unes tècniques i condicions particulars diferents, però malgrat que alguns aspectes no són generalitzables, penso que els beneficis poden ser molt elevats.
Us animo a provar-ho!

relacionat
Compartir a les xarxes socials