BookCamp 2011, un parell d'idees de generació espontània

Els passats 25 i 26 de Març es va celebrar el BookCamp Kosmopolis 2011, un esdeveniment nou per a mi que podríem definir com un entorn d'intercanvi d'informació i d'idees sobre literatura i edició en el que es catalitza la creativitat personal i comunitària. En aquest espai d'alta fecunditat creativa la generació d'idees és contínua, tant en les sessions pròpies com en les d'altres coordinadors, i això el converteix en un entorn de gran enriquiment mutu.

Entre els dos dies del BookCamp vaig assistir a sis o set sessions d'altri, totes molt interessants, en les que vaig aprendre moltíssim i que em van servir també per anar-me introduint en l'ambient. La meva primera xerrada en públic, “Obra oberta: escriptura en temps real online”, suposava tot un repte per a mi i volia afrontar-lo tan preparat com fos possible. En algunes de les sessions vaig participar-hi més activament, en altres em vaig limitar a escoltar, però de totes elles en vaig treure un bon grapat d'idees. D'aquestes, n'hi ha dues que vull compartir amb vosaltres: el “futur en el passat” de la lectura amplificada i una nova aplicació de l'escriptura en directe.

  • En la sessió “La literatura electrónica frente a la literatura digital”, vàrem veure diferents dispositius que permeten “amplificar” l'experiència de lectura a partir d'un llibre expressament dissenyat a tal efecte i mitjançant una càmera de vídeo i un monitor. Em sembla una aplicació tecnològica amb futur, fins i tot amb “futur en el passat”, perquè la idea que se'm va ocórrer fou que no només es pot aplicar a obres de nova i expressa creació, sinó que es poden crear aplicacions de software per a amplificar la lectura d'obres ja publicades. Les possibilitats són òbvies: amb un programa podríem donar nova vida amplificada a llibres impresos amb contextualitzacions de l'època, entrevistes personals, curts de vídeo, obres relacionades, etc. i tot això amb el valor afegit de l'actualització permanent a Internet.

    Segurament es podria començar amb best-sellers dels que hi ha a milers d'exemplars encara en circulació o bé estancats i petrificats en biblioteques familiars. D'aquí a pocs anys estic segur que aquesta tecnologia estarà prou avançada com per a reconèixer no només il·lustracions o dibuixos relativament grans sinó també la taca tipogràfica de cada pàgina d'una novel·la. Penso doncs que és tot un nou camp per a l'edició a tenir en compte, sobretot ara que alguns editors es pregunten quina serà la seva feina a mitjà termini. I, qui sap, potser aconseguiríem d'aquesta manera que es llegeixin aquests best-sellers que reposen intactes i verges a moltes biblioteques, ni que sigui per a mirar els arxius multimèdia relacionats. És a dir, potser d'aquí a un temps la versió de “llegir mirant-se només les fotos”, serà el “llegir visionant només l'amplificació” d'un llibre, el contingut multimèdia relacionat.

  • En la sessió “Taller de promoció d'una novel.la d'autor novell” l'equip de la novel·la #eldesguace ens va explicar diferents accions imaginatives que estan duent a terme per a promocionar-la a Internet. Entre aquestes accions, han donat vida als personatges principals i els fan participar a les xarxes socials. És a dir, que si bé abans els personatges prenien vida durant l'escriptura d'una obra en la ment d'alguns autors, ara ja no es limiten a això sinó que surten de la mateixa i s'escampen per Internet. Doncs la idea que se'm va ocórrer al respecte no és més que una aplicació de l'escriptura en directe a aquesta nova vida atrafegada dels personatges (la feina dels quals ja no s'acaba al final de la novel.la, sinó que, com tothom, han vist augmentades les seves responsabilitats a canvi del mateix sou). La idea és molt senzilla: un dels personatges pot escriure una carta a un altre personatge en directe online, en un dia i hora acordats, de manera que veiem què està pensant i què li està passant en temps real. Així doncs, l'escriptura en directe vista com a espectacle tant pot incloure el que escrius com el que suprimeixes, els pensaments sincers que tens en un moment i que després abandones o suavitzes per a adaptar-los a les convencions socials, etc.

Per a mi la millor manera d'amplificar la lectura és a través de la reflexió personal i de relacionar el que estem llegint amb el que ja hem llegit, però és clar que en aquest fascinant període d'invencions i descobriments literaris que vivim, el concepte de literatura amplificada mitjançant la tecnologia és un dels filons més prometedors, tant per a qui escriu com per a qui llegeix.

relacionat
Compartir a les xarxes socials