Exposició Parelles Artístiques

1-24/03
Exposició

Exposició Parelles Artístiques

Parelles Artístiques 2017/18

Exposició “Parelles artístiques. Experiències creatives per la salut mental” als vestíbuls de l’hospital Sant Joan de Déu (Manresa), de l’1 al 24 de març. Obres originals i úniques realitzades per parelles artístiques de sis comarques catalanes, entre les que hi ha el llibre col·laboració de Ferran Cerdans de Llibres Artesans.

Llibres i experiències

Han passat uns anys després de la primera participació en el meravellós projecte Parelles Artístiques, experiències creatives per la salut mental. Per a l’edició de 2014 vam fer el llibre “No ha pasado, realmente no ha pasado”, i per a aquesta de 2017/2018 hem fet un llibre similar, Nit de noces de l'Emiliana i el Marcelo, basat també en un relat personal. L’obra final és una narració, que he escrit a mà en el paper de gravat, amb il·lustracions de l’Antonia fetes amb llapis de colors.

Nit de noces de l’Emiliana i el Marcelo. Llibre per al projecte Parelles Artístiques 2017/2018, col·laboració de Ferran Cerdans Serra.

Parelles Artístiques, experiències creatives per la salut mental

Parelles Artístiques és un projecte de sensibilització social que va començar l’any 2006 —ja hi han passat més de 600 artistes—, i que té un doble objectiu: afavorir la rehabilitació i la reinserció de les persones que tenen algun problema de salut mental, i combatre la visió estigmatitzada sobre les malalties mentals. L’estigma és una idea preconcebuda creada a partir d’informacions errònies sobre alguna característica d’alguna persona i/o col·lectiu.

Nit de noces de l’Emiliana i el Marcelo. Llibre per al projecte Parelles Artístiques. Detall il·lustracions i cal·ligrafia.

El nucli del projecte és la creació i posterior exposició d’obres realitzades per parelles artístiques, formades per un artista amateur vinculat a recursos de salut mental i per un artista professional. L’exposició és la presentació pública de les obres i la culminació del treball realitzat, però es valora sobretot el procés creatiu que viu cadascuna de les parelles. En cada edició, quan finalitza el recorregut de les exposicions, les obres són subhastades en un acte públic que tanca l’edició, i els donatius que es recullen s’utilitzen per donar continuïtat a la iniciativa.

Fins a 120 artistes han participat en aquesta 12a edició del projecte creant un total de 62 obres a nivell de Catalunya. Cada territori organitza les seves exposicions individuals i entre totes les comarques se’n fa una de col·lectiva, que tindrà lloc a Manresa en el marc del programa Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018. Les obres ja es poden adquirir per 200 euros contactant amb Osonament a través de la web www.parellesartistiques.cat.

Nit de noces de l’Emiliana i el Marcelo. Llibre desplegat.

M’agrada molt participar en aquesta iniciativa. Primer de tot perquè hi ha molts prejudicis i qui pateix malalties mentals està molt estigmatitzat (en bona part degut als mitjans de comunicació). A nivell més personal, participar-hi és una gran experiència i una oportunitat d’aprendre molt de grans persones i, sobretot, aporta la satisfacció de veure que per a la parella artística suposa, també, una gran experiència.

Actualment estic fent, casualitats de la vida, pràctiques de monitor de lleure a Ampans, i estic coneixent molt millor tot el món de les malalties mentals i trencant molts prejudicis sobre les persones que en pateixen.

Exposició i inauguració

De l’1 al 24 de març es podrà visitar l’exposició “Parelles artístiques. Experiències creatives per la salut mental” als vestíbuls de l’hospital Sant Joan de Déu (Manresa), que s’estan consolidant com a espais d’art amb l’objectiu d’apropar la cultura a la ciutadania i oferir un entorn més amable a usuaris i familiars. La mostra inclou obres originals i úniques realitzades per parelles artístiques de sis de les vuit comarques catalanes que formen part de la xarxa de Parelles Artístiques: Bages, Barcelonès, Osona, Segrià, Tarragonès i Vallès Oriental.

La inauguració serà el divendres 2 de març a les 19h, als vestíbuls de l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Us hi esperem!

relacionat
Compartir a les xarxes socials