Llibres Artesans a la Festa de la Ratafia!

12-13/11
cap de setmana

35ª Festa de la Ratafia

35 Festa de la RatafiaFa un parell d’anys vam fer el Llibre de la Confraria de la Ratafia i enguany trobareu Llibres Artesans per primera vegada a la mostra d’artesania de la Festa de la ratafia, amb molta il·lusió, us hi esperem!
Dissabte 12 i diumenge 13 de novembre de 2016, cada dia de 10 del matí fins les 8 del vespre.
Plaça Farners, Santa Coloma de Farners (Girona)

35ª Festa de la Ratafia

Fa molta il·lusió participar enguany a la Festa de la ratafia, després d'haver creat el Llibre de cerimònies que conté les litúrgies que es duen a terme durant la celebració dels diferents actes.


"La Festa de la Ratafia té lloc el segon cap de setmana de novembre a Santa Coloma de Farners. És l’acte que obre la temporada de degustació de la ratafia i celebra l’arribada del fred. Parades amb productes artesans i de proximitat, activitats relacionades amb el món de la ratafia, concerts, presentacions de nous productes i molts més actes que converteixen la capital de La Selva en epicentre de la ratafia.

Iniciada el 1982, ha esdevingut un aparador nacional, i modestament internacional, on es mostra tot el que s’ha de saber d’aquest licor, on es fan presentacions i on s’innova. Al mateix temps, on tot un poble se sent identificat, s’involucra i se sent part, orgullosament, d’un projecte col•lectiu noble."


Podeu llegir-ne més coses, veure imatges i l'impressionant programa d'enguany al lloc web confrariaratafia.cat.

El Llibre Sagrat marca els moments clau de la Festa

La litúrgia de la Ratafia La Confraria de la Ratafia va introduir el 2013 els actes litúrgics, recollits en el Llibre Sagrat fet a Llibres Artesans. Aquest llibre s’empra en els moments clau de la Festa:

Processó 34ª Festa de la Ratafia 2015

La processó, que dóna dijous el tret de sortida als actes festius, comença amb la recollida del penó i el Llibre Sagrat de la Ratafia a la casa del custodi, per portar-lo fins a la Vela de la Ratafia. Divendres té lloc la cerimònia de nomenament dels guanyadors del Concurs de la Ratafia, així com la investidura dels nous confrares i del confrare d’honor. El diumenge és el torn del nomenament dels petits confrares i també de la processó de clausura.

Un llibre únic fet a Llibres Artesans

El Llibre Sagrat de la Ratafia conté els textos litúrgics de la festa, a més d’un recull de persones i entitats que hi han col·laborat durant molts anys. Hi ha també receptes secretes per fer ratafia, remeis per elaborar amb herbes, mapes d’ubicacions de les millors herbes de la comarca de la Selva o consells per escollir els millors aiguardents.

Plecs introducció Llibre Confraria Ratafia

Aquest llibre manuscrit el vam fer l’any 2014 a Santpedor. El disseny, la maquetació i l’escriptura dels antics texts a mà va anar a càrrec de Ferran Cerdans Serra, mentre que les il·lustracions són originals, a llapis i tinta, de Fiona de Carli. Aquesta imatge mostra alguns plecs de la introducció del llibre, si voleu veure més fotografies (de les pàgines que es poden mostrar), podeu visitar l'àlbum Llibre Cerimonial de la Confraria de la Ratafia.

Josefina Gacía, premi a la millor ratafia local

L’eix central de la Festa de la Ratafia és el Concurs de la Ratafia, el més antic dels que se celebren a Catalunya i el que gaudeix de més participació. En aquesta imatge veiem la colomenca Josefina Gacía amb el Llibre de la Confraria, que va rebre com a guanyadora junt amb el Penó, en custòdia. Els va conservar fins a l’inici de l'edició d'enguany.

Llibres Artesans que hi podreu veure, llegir, ensumar...

Els Llibres Artesans no els fem amb ratafia, però sí que compartim l'esperit artesanal de fer bé les coses, amb cura, dedicant-los el temps que sigui necessari. Sense presses. A la parada hi trobareu varis llibres fets seguint aquests principis.

Llibre narrativa Gota malaia

Primer de tot, Gota Malaia, el nou recull de microcontes i aforismes, que ja serà el setè, en format retallable propi per duplicat fet a mà per l'autor. Aquest recull està tenint molt èxit i és, sens dubte, el que desapareix més ràpidament de tots els retallables -si exceptuem les múltiples edicions del Màximes i mínimes, és clar!

Llibres artesans manuscrits

Comptarem amb varis exemplars de la nova sèrie del llibre poema manuscrit Xiuxiueigs, un exemplar del Ànimes nues. També hi trobareu (si hi arriba!) l'únic exemplar de la sèrie Eva Elias que queda, així com la primera sèrie de l'autor del llibre poema Gira-sol nocturn. Aquesta última novetat he trigat més d'un any en donar-la per acabada; literatura a foc lent!

Llibre poema Ànimes nues de Ferran Cerdans

Llibre poema Gira-sol nocturn de Ferran Cerdans

Punts de llibre manuscrits

Finalment, també hi trobareu els nous punts de llibre amb base de l'aquarel·lista Eva Elias; la nova sèrie del recull de contes curts Perdonin que no em disculpi, amb cobertes art original del Pep Perez, així com la nova sèrie del DKO (en preparació).

Punts Eva Elias manuscrits per Ferran Cerdans Serra

També tindreu disponibles els llibres de microcontes i aforismes en format retallable Vides Mínimes, Passions Mínimes, i Un hambre incómoda, de Sarah Dahan.

Per completar la parada, els ja clàssics relats per emportar. Tot això disponible per fullejar, llegir, ensumar, tocar i remenar!

Mapa d'activitats de Llibres Artesans, 2016

relacionat
Compartir a les xarxes socials