Si em vols copiar, copia'm bé

“Fixar-se en l’exemple que ofereix la pràctica d’un mestre però no en les seves obres particulars. En altres paraules: esforçar-se a ser com Stradivarius, però no intentar copiar els seus violins particulars.”

“The Seven Lamps of Architecture”, John Ruskin.
Citat a “The Craftsman”, Richard Sennett, 2008

No sóc un gran mestre, això és clar. Més aviat n’estic molt lluny. Però malgrat aquesta evidència, més d’una persona m’ha comentat que tenia els Llibres Artesans com a exemple a seguir. El concepte i la manera de fer. I això em fa molt content i ho agraeixo.

Algunes vegades, però, no ha estat un concepte a seguir sinó un disseny específic a reproduir. Més d’una persona m’ha dit, al llarg d’aquests 15 anys, que em copiaria obres particulars. Algú fins i tot va precisar, assenyalant amb la mà tota la taula, “Et copiaré tot això amb els meus texts”.

Al final, gairebé ningú no ho ha fet. Dir-ho és fàcil, suposo, per a qui no té ni idea de l’esforç que hi ha al darrere. Dur-ho a la pràctica és molt diferent. Imagino que s’ho deuen haver trobat pel camí i han desistit. Altres persones, en canvi, no m’han dit res però han anat copiant de manera més o menys descarada.

També hi ha un cas que primer va malparlar de mi i dels llibres, menystenint-los, i tot seguit es va posar a fer llibres “artesans”. Eliminar la competència i substituir-la, aquesta devia ser la idea. Per sort no va sortir-li bé, més aviat al contrari: em va donar motivació i energia. A partir de llavors vaig sortir del pou de Manresa, a l’aventura, i em van anar coneixent arreu. Em va enfortir. Així que: Gràcies!

Podem dir, en definitiva, que algunes persones em consideren un model. Ho sigui o no.

D’una banda, això em fa pensar que sovint som molt optimistes amb la situació dels altres. No ens adonem de les dificultats que poden estar passant persones a les quals admirem, en el millor dels casos, o bé envegem, en el pitjor. La majoria de gent només es fixa en els èxits, però no s’adonen de l’esforç que hi ha al darrere, ni del fet que només 1 de cada 10 projectes que comences és rendible.

D’altra banda, la meva reflexió és: quina mena d’artista es dedica, no ja a seguir modes sinó a copiar l’obra particular d’algú? Per a mi és la meva vida; per a aquestes persones és una manera fàcil, creuen, de fer diners. I el mal que fan els és igual. La societat capitalista les ha instruït en passar per sobre de qui sigui per aconseguir els seus objectius, en rebentar preus amb còpies barates (mai millor dit) per eliminar la competència, etc. I això no és ser artesà.

Ser artesà és fer les coses ben fetes.

A aquestes persones en concret els dic: si em vols copiar, fes-ho bé. Copia la meva passió per crear allò que em surt de l’ànima; l’esforç que dedico a treure allò que penso que puc aportar a la societat; l’exigència en la qualitat; les ganes de fer bé les coses perquè sí; l’esforç en crear quelcom nou en comptes de seguir camins establerts… Si em vols copiar, en definitiva, copia’m bé: fes allò que et surt A TU de dins.

títols: 

- Publicat a la revista d'autor Un Mar Degota n. 2 —Tardor de 2016

Compartir a les xarxes socials