fotografia

fotografies o sèries fotogràfiques relacionades amb els llibres artesans de lluny o de prop; documentals o artístiques, realistes o metafòriques, la questió és expressar-se.

Un Ànimes Nues reblat del 2008

Un dels avantatges de tenir poca memòria i una història dispersa són les sorpreses que t’ofereixen els projectes antics que ja no recordes. En aquest cas, una imatge recuperada en la que s'aprecia el sistema d’enquadernació de la primera edició de l'Ànimes Nues, un llibre de poemes curts publicat la diada de Sant Jordi del 2008.

llibre artesà reblat del 2008

Imatges del taller de la Fira del conte

Imatges del taller de còmic reciclat a la Fira del conte de Medinyà.

Ambientació de la Fira del conte

Creant històries al taller de còmic reciclat

posem La dita a l'ull des del 2008

El 2008 vam començar a posar La dita a l'ull. De fet ja feia temps que ho fèiem però potser de manera no tan explícita. Aquest exemplar és un volum doble, lligat i enquadernat a mà, amb les cobertes pintades i el títol manuscrit per l'autor. Els aforismes de l'interior són impresos, un a cada pàgina, en paper verjurat lliure de clor.

llibre d'aforismes en català

Un Petjades Obagues del 2004

Exemplar molt estimat del llibre de poemes en català Petjades Obagues, en versió del 2004: cobertes de paper artesà amb el títol manuscrit, enquadernat a mà de manera senzilla i sensible, interior en paper verjurat amb els poemes escrits a mà per l'autor i una decoració amb fils de colors que formen la senyera; ideal per Sant Jordi!

llibre de poemes manuscrit

Un Màximes i Mínimes del 2007

Amb aquesta fotografia encetem l'Arxiu Històric de Llibres Artesans. Es tracta d'un exemplar del 2007 del recull d'aforismes Màximes i Mínimes, enquadernat a mà, amb les cobertes pintades i el títol manuscrit per l'autor. Els aforismes de l'interior són impresos, un a cada pàgina, sobre paper verjurat.

llibre enquadernat a mà del 2007

Autocrítica

L'autocrítica és imprescindible a la vida, també per qualsevol projecte creatiu, tot i que en excés pot ser limitant. En el meu cas, és força visual la despesa de vermell autocrític, que s’esgota molt abans que el blau. Hauria d’emprar llapis de color vermell directament? És possible.

Autocrítica/self-criticism; fotopoema objecte

I vosaltres, com esteu d'autocrítica?

El llapis de reescriure

Per mi reescriure és eliminar, desbrossar, escapçar, netejar i polir el text. Per això en reescriure el que més necessito és el llapis per ratllar o bé la goma per esborrar. I d'aquí aquest llapis metàfora del procés de reescriptura.

llapis de reescriure - rewrite pencil

Jo ho he dit amb una imatge, però aquests autors ho han dit amb paraules:

“Kill your darlings, kill your darlings, even when it breaks your egocentric little scribbler’s heart, kill your darlings.” Stephen King, On Writing

“I have rewritten--often several times--every word I have ever published. My pencils outlast their erasers." Vladimir Nabokov, Speak, Memory, Random House, 1966

“I'm all for the scissors. I believe more in the scissors than I do in the pencil.” Truman Capote; Conversations With Capote, de Lawrence Grobel, New American Library, 1985

la clau

la clau : no només per llegir

la clau: si un aforisme sol pot obrir moltes portes, un recull és tot un joc de claus universal

som el que mengem

som el que mengem

l'esmorzar és l'àpat més important del dia i determinarà en bona part com l'acabem! un exemplar del llibre "màximes i mínimes" alimenta i reconforta sense incrementar el nombre de calories que ja hem acumulat aquestes festes ;-)