Complicitats, casualitats i coincidències

Dijous dia 29 a les 6 de la tarda ens vam fer aquesta foto al Mercat de l’Abaceria, a Gràcia, davant del mural del poema “Diacrític” —em sembla que és obra d'alumnes del CEIP Patronat Domènech. El dia després al matí es publicaven en premsa els canvis normatius de l’IEC que suprimien, entre molts altres, el diacrític que diferencia o diferenciava dona de dóna. Una foto històrica que inicia la complicitat entre Ferran Cerdans i Mireia Calafell per al festival poètic Tocat de Lletres 2016.


Ferran Cerdans Serra i Mireia Calafell, Tocats de Lletra 2016


“Diacrític” és un dels poemes que ja havíem decidit que apareixeria en la nostra participació al festival Tocats de Lletra. Hi ha dos poemes més de la Mireia dels que en faré una fotografia per a l’exposició de Foto Art Manresa: “Pistes” i “Poètica”. “Diacrític” és un dels que més em motiven ja que la idea que tinc en ment és força difícil d’aconseguir.


Al matí següent, llegint el diari en un bar, just abans de tornar cap a Santpedor, veig publicats els nous canvis normatius de la IEC, entre els que hi havia la supressió de la majoria d’accents diacrítics. Poc després m’escriu la Mireia, és la bomba del dia! El seu poema es converteix en un referent les properes hores i dies, i m’alegro molt que sigui el seu, que sigui aquest i que sigui el tema que tracta.


Aprofito aquest espai entre paràgrafs per agrair al guionista de la meva vida totes aquestes coincidències, complicitats i casualitats continuades que la fan tan divertida.


El debat es magnifica, passen els dies i ara sembla ja una mica refredat, tot i que amb les posicions força atrinxerades, com dos exèrcits que no tenen cap intenció d’avançar i esclafar l’altre però tampoc de retrocedir.


Diuen que no serà obligatori, que es podran emprar en contextos ambigus en els que la seva funció sigui necessària… també sentim veus que parlen directament d’insubmissió a la norma. En qualsevol cas, passi el que passi, no ens mataran el poema! Si bé amb accent diacrític “no fa prou diferència”, sense accent ni tan sols hi ha aquesta, de diferència.

relacionat
gènere literari: 
articles: 
Compartir a les xarxes socials