Ens passem a Flickr

Don’t be evil, Google!

Fa uns mesos parlava al Facebook sobre el problema que suposen els serveis de Google: et poden deixar tirat en qualsevol moment. En canvi, els serveis free software/open source et permeten seguir el projecte en un servidor propi o bé de lloguer. Milers de projectes han mort degut als capritxs i la falta de respecte de Google, que fa i desfà segons les seves necessitats.


Van començar amb el “Don’t be evil” i ara són una de les (múltiples) manifestacions del diable. Però que siguin una de moltes no vol dir que en siguin menys.

Tot i que en faig servir algunes funcionalitats avançades, que penso que tenen utilitat, els estic abandonant progressivament. El més important de tot: seguir-los el joc és el mateix que quedar a les seves mans en el futur. I tenint en compte que actuen segons les seves necessitats, no és gaire bona idea. Si no ens fem respectar tampoc podem esperar que ens respectin.


A la viquipèdia podeu consultar la llista de serveis fallits de Google. Google Labs, Apps, Notebook, Wave, Orkut, Gears, Page creator, Jaiku, Buzz… la llista es va allargant. No et pots fiar de res que sigui un servei de Google, les coses són així. Very EVIL.


Si voleu aprofundir sobre aquesta multinacional us recomano un llibre de Virus Editorial: “El lado oscuro de Google. Historia y futuro de la industria de los metadatos”; Ippolita; 2010.

Compte de Llibres Artesans a flickr

De Picasa a Flickr

Seguint amb els serveis de Google, el G+ ja el van llançar seguint una pudent estratègia per convertir-lo en una base de dades de persones gegantina. Les tàctiques que han fet servir per intentar que tothom hi sigui han estat monopolistes. Monopolisme de baixa estofa. L’última de totes és tancar Picasa (al febrer de l’any passat) i obligar-nos a passar per Google Photos, que està directament lligada a G+.


Pel camí hem perdut moltes coses.


La primera és que no es poden llegir totes les dades EXIF a Picasa, fet pel que es perd la capacitat de registre, que és la raó per la que m’hi vaig apuntar fa deu anys. Avui en dia, amb plagiadors a tort i a dret, és imprescindible registrar les dades més importants: la data de creació, el nom de l’autor, el dia, l’hora, el lloc de creació...


L’altre aspecte que hem perdut pel camí, potser encara més greu, és la capacitat d’enllaçar directament una imatge. Un pas més per intentar obligar tothom a ser a G+, un pas més del tot EVIL, monopolista i que no respecta el tarannà d’Internet. Si no es pot enllaçar no ho vull per a res.


En aquest cas hem perdut coses pel camí, però ells també han perdut moltes coses pel camí, per exemple a mi mateix. Així que a partir d’ara el principal gestor d’imatges de Llibres Artesans serà el Flickr, un compte que ja hem estrenat.


Podeu accedir a les fotos històriques dels àlbums Picasa (desordenats i amb poques funcionalitats i fins que Google ho destrueixi tot o faci qualsevol barbaritat de les seves), al Album Archive Llibres Artesans.


A partir d’ara, totes les imatges noves aniran al nou compte a Flickr de Llibres Artesans: www.flickr.com/photos/llibresartesans. Espero veure-us per allí!

relacionat
gènere literari: 
Compartir a les xarxes socials