Perdonin que no em disculpi

Una col·lecció de relats curts

Una sorpresa agradable; contes amb un sentit de l'humor molt fresc, amb un punt de crítica social i molt ben escrits."
- Bel Olid


Perdonin que no em disculpi és una col.lecció de relats breus frescos i crítics en concordança amb el títol del llibre i amb l'autor, Ferran Cerdans Serra. Què aconseguirem abans: destruir el planeta o acabar amb la cultura? I encara pitjor: hi ha alguna diferència? L’autocrítica social d’aquests 33 contes curts és una possible resposta mentre esperem l'avenç dels esdeveniments.


No podem fiar-nos de les aparences, que sovint amaguen sorpreses desagradables, però tampoc renunciar als regals inesperats evitant tot allò amb què no ens sentim còmodes. En una societat en què el més important és l'embolcall, encara que aquest sigui altament contaminant, és imprescindible no donar res per conegut. I menys perdre'ns, després d'una primera inspecció ocular, allò que s'amaga a l'interior d'una persona, un objecte o encara un relat, només per la por a allò que hi poguéssim trobar. Escriure és abocar-se a aquest interior, sense possibilitat de fer marxa enrere. Llegir és el mateix, però amb més marge de maniobra.

Perdonin versions artistes

Crítiques del llibre

“Perdonin que no em disculpi” de Ferran Cerdans; de Maite Uró

Tots els exemplars del llibre són únics

El recull de relats breus Perdonin que no em disculpi s’havia publicat el 2006 en una sèrie de pocs exemplars enquadernada a mà. Com que els llibres a mà requereixen moltes hores i no és possible fer-los accessibles a tothom, ha arribat el moment de publicar-lo en condicions i amb una tirada més gran. Per això el recull ha crescut fins als 35 contes.

La particularitat d'aquesta 2ª edició rau en que totes les cobertes són diferents. Partint d’una impressió de qualitat, les cobertes il·lustrades a mà fan de cada exemplar una obra d’art única, a banda del propi text. A la contracoberta hi ha un text manuscrit per l'autor, que és el fragment d'un dels contes i que canvia segons l'exemplar.

D’aquesta manera, existeix la versió pròpia de l'autor, amb les cobertes retolades a mà, però també exemplars il·lustrats per diferents artistes. Per recollir fons al Verkami, van ser cinc: Susanna Ayala, Pep Pérez, Jennifer Ambròs, Joan Vives i Marc “Dko”. Cada artista va il·lustrar les cobertes de la seva sèrie amb una visió personal del recull. Però aquest llibre va canviant i ara mateix ja teniu sèries d'altres artistes disponibles, que apareixen segons s'esgoten les anteriors.

fitxa tècnica
títol: Perdonin que no em disculpi
edició: 2ª, corregida i ampliada
gènere: contes curts
autor:
n. de pàgines: 144
publicat per LLibres Artesansmarç del 2013
idioma: Català
relacionats

Comentaris

Trenta-tres petites histories que et sorprendran, que et faran pensar i somriure de la curiosa i enginyosa perspectiva en la que ens submergeix el Ferran. Una escriptura fresca d’allò quotidià, d’allò seriós, d’allò senzill, dels sentiments, de les preocupacions i les esperances; de la vida present.

Quan vaig començar a llegir-lo vaig veure que era un llibre-menú-degustació. M’entretinc en les històries i les torno a rellegir per gaudir d’alguns fragments. L’allargo, no tinc pressa per acabar-lo i no hi poso mai el punt del llibre; l’obro i el llegeixo, però no m’afarto a devorar pàgines. És allà a la tauleta de nit i quan s’escau faig un “mossec”. Penso que és un llibre de contes curts que molt bé es poden llegir a 4 mans amb la parella i somriure plegats, per allò de que el plaer compartit és doble.

Recomano ferventment la lectura d’aquest llibre de relats. En total crec que són 35 contes curts, de lectura molt amena. Quan comencis no podràs parar i en poc temps te’ls hauràs empassat tots, sense perdre gairebé mai el ritus del somriure al rostre. Les històries són de contingut divers però tenen en comú el convertir la quotidianitat en quelcom poètic, divertit i original a l’hora. Si et cau a les mans o millor el compres, deixa’t imbuir pel seu contingut i per la manera d’escriure d’en Ferran Cerdans, al que li demano que en publiqui més que ja tinc ganes de llegir-los.

Aquest noi té xispa!
Els seus projectes són originals, divertits, i d'allò més refrescants.
Contínuament em sorprèn el que va enginyant. I ara què toca? Un llibre de relats amb tapes canviants i realitzades per diferents professionals?? Què s'ha begut l'enteniment?
Fora conyes, el "Perdonin que no em disculpi" és un llibre que entreté, amb relats breus i girs inesperats. Per l'estiu és de lectura agraïda, i per a la tardor, per a l'hivern, i per a qualsevol època de l'any. Per regalar i per a autoregalar-se. ;)

He llegit el llibre Perdonin que no em disculpi i m'ha seduit: petites caricatures molt ben trobades i on ens podem reconèixer i riure una estona de nosaltres mateixos i el nostre entorn. És un exercici que val la pena. Realment trobo que tens el do de l'observació i de saber plasmar-ho en històries senzilles, ben escrites i que ens posen davant dels ulls moltes de les nostres pors, contradiccions, complexes... però sense fer sang.

Llegir ens fa més grans, diuen, i és ben cert!.
Ens obre la ment i la imaginació.
Ens descobreix paraules, sentiments i sensacions.
Tot això en un llibre fantàstic: "Perdonin que no em disculpi".
Un viatge al plaer de la lectura, on, sense voler - o volent- mitjançant els relats curts del Ferran ens endinsem en un mon ple de sorpreses, de petites històries que ens evoquen situacions conegudes i d'altres ens porten a dimensions noves. Pulit i sensible.
Per cada moment i cada lloc. Per no perdre les ganes de seguir llegint i per disfrutar d'una bona estona en calma.

Llegir ens fa més grans, diuen, doncs fem-ho!

Una mirada aguda sobre la realitat i uns contes que fan que et paris a pensar. En aquesta epoca en que tot i tots hem d'anar ràpid o, ens ho sembla, val la pena parar un moment, i mirar-nos cap endins, amb esperit crític.

Una nova alenada d'aire fresc, en forma de relats curts, amb una subtil i humorística ironia. Un plaer per aquells a qui els agradi llegir alguna cosa diferent.

Petits contes que solucionen la trista realitat d'una forma imaginativa. Una edició acurada i, la meva portada, d'en Pep, excepcional. Deixeu-vos sorprendre per l'autor de Llibres artesans, no us en penedireu pas.

Podria dir que el Perdonin que no em disculpi em va deixar a mig camí entre el riure i la ràbia; amb aquell enuig de saber que algunes de les nostres activitats quotidianes eren reprovables, amb malestar en veure tota una colla de valors trasbalsats, i amb un mig somriure als llavis per observar que, amb un especial sentit de l'humor, un pot carregar contra tot i tots sense haver de sentir-se culpable.

Cent per cent recomanable, és per això que no em sorprèn que l'Any de la fava hagi guanyat el 2n Premi Núvol de Contes 2013. Tot i que no sigui tan “trendy”.

Una obra propera que compta amb un treball artesà de primera. Amb un to crític, a vegades divertit que juga amb situacions on un es pot veure reflectit i amb la originalitat per fer-te reflexionar sobre aspectes de la vida personal i social. A vegades no del tot clar que convida a rellegir per veure que et vol poder dir.

El Perdonin que no em disculpi, un recull de relats breus que com ja ens adverteix el títol, estan plens de paradoxes, i que un cop llegits et deixen un gust agredolç. Conseqüència directa d’aquest contrast entre situacions molt quotidianes, petits fets que sovint passen desapercebuts per lo trivials que resulten i que el Ferran sap recuperar i restaurar amb molta gràcia, per confrontar-los amb situacions totalment surrealistes. Un contrast de realitats que t'endinsen cap a un univers oníric molt íntim i personal.

Un recull de contes originals, sorprenents, divertits i compromesos. HI descobrireu l'enginy d'un escriptor que cuida el llenguatge, amb un estil natural, ric en matisos sense ser carregat.

No cal dir que l'artesania amb què se'ns mostra el Perdonin li dóna un aire únic i especial.

Per tot això i molt més...no us el perdeu!!!

Em vaig enamorar del dibuix de la portada i de seguida vaig pensar que el seu interior havia de ser igual de bonic!! I no vaig errar!!! El millor auto-regal en aquest dies!!!

Compartir a les xarxes socials