Llibre de la Confraria de la Ratafia

Ahir vam entregar l'últim llibre fet a mida a Llibres Artesans: el llibre de cerimònies de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners.

Plec de receptes del Llibre de la Confraria de la Ratafia, fet a mà a Llibres Artesans

Aquest llibre personalitzat ha suposat un gran repte en tots els sentits. Primer de tot per la responsabilitat i magnitud del treball, i en segon lloc perquè en fer-lo ens hem endinsat en territoris que no formen part del paisatge habitual a Llibres Artesans. El resultat final ha estat un èxit doncs com a llibre, com a encàrrec, com a proces de disseny col·laboratiu i també com a aprenentatge.

Un llibre amb lletra pròpia

El primer repte d'aquest llibre era el text manuscrit: moltes pàgines escrites a mà en una lletra que donés imatge d'antigor però que fos a la vegada senzilla i llegible.

Fragment de text manuscrit del Llibre de la Confraria de la Ratafia

Tota l'experiència dels Llibres Artesans manuscrits em servia de poc ja que, en tractar-se de versos molt curts, els llibres petits els escric en llibertat i aspectes com el ritme en la línia, en el paràgraf i en les pàgines m'afecten molt poc. Però en aquest cas, en el procés del disseny del llibre la creació de la lletra apropiada ha estat un dels passos més laboriosos, sobretot la recerca del ritme de paràgraf adequat per obtenir una bona llegibilitat.

Plecs del Llibre de la Confraria de la Ratafia a Llibres Artesans

El llibre de la Confraria és un llibre de cerimònies que conté vàries seccions diferenciades: una introducció, els texts de les litúrgies, els noms dels membres de la Confraria i finalment les receptes històriques que inclouen la recepta original de la Confraria. Aquesta imatge m'encanta perquè mostra la integració entre una pàgina de text, una pàgina amb títol d'entrada a una secció i una de la il·lustracions originals, fetes a llapis i tinta, que embelleixen aquest llibre.

Il·lustracions originals de Fiona García

Les quatre il·lustracions del treball són obra única original, dibuixada també directament a les pàgines del llibre. Per aquesta feina he comptat amb la col·laboració de la Fiona García, una jove il·lustradora de AK Ilustración.

Il·lustració Fiona García, Llibre de la Confraria de la Ratafia

Encara que l'especialitat de la Fiona és la Fantasia, en aquest treball ha mostrat la capacitat d'adaptar-se a les necessitats de l'obra. El seu estil i habilitat amb el dibuix encaixa perfectament amb la imatge que volíem donar al llibre, i el resultat final en la meva opinió és espectacular.

Il·lustració de Fiona García al Llibre de la Confraria de la Ratafia

És cert que hem treballat molt dur, però també que ho hem passat genial, cercant la màxima qualitat sense deixar de gaudir de tot el procés. Aquesta fórmula sol donar els millor resultats!

Un llibre amb el seu estoig

Un cop fets els plecs i cosits, només restava enquadernar el llibre i fer l'estoig. L'enquadernació és en tela, amb el logotip de la Confraria a les cobertes i combinant el negre i vermell del text i les il·lustracions de l'interior. L'estoig és en cartolina Fabriano i amb el tancament de fil de cotó amb segell de lacre en vermell.

Llibre de la Confraria de la Ratafia, fet a mà a Llibres Artesans

Gràcies per confiar en nosaltres!

Estem molt agraïts de l'oportunitat que ens heu donat en fer aquest llibre meravellós, un treball que hem gaudit al màxim, en el que hem col·laborat estretament i amb el que hem après moltes coses sobre la ratafia i la seva cultura. Sou una confraria molt activa i amb la que ha estat un plaer treballar. Fins la propera!

Llibre de la Confraria de la Ratafia, fet a Llibres Artesans

relacionat
títols: 
notícies: 
Compartir a les xarxes socials