Pels corriols de la vida

Corriols que coincideixen

En aquest llibre he coincidit amb l’autora, que ja coneixia els meus llibres fets a mida, com coincideixen de tant en tant els corriols en un bosc. Ha estat una coincidència feliç que penso que ha donat un fruit (del bosc) de colors vius i molt saborós. Fins ara mateix, si més no, tothom que l’ha assaborit n’està content i n’ha parlant bé, fins al punt que la primera sèrie es va esgotar en poc temps. Els texts són magnífics. Són narracions molt breus, en la línia del format retallable, organitzades en capítols; una mescla de microcontes, relats hiperbreus, aforismes, pensaments, records...

[Corriols, llibre de narrativa hiperbreu, M. Carme Martín

Quan els vaig llegir per primera vegada vaig pensar que es tractava d'un gran llibre, que seria un èxit. Tot just llavors van néixer les ganes de tenir-lo fet i a les mans, així com les primeres idees per al pictograma, que com és tradicional en aquest format constitueix la icona que identifica cada llibre.

Un pictograma amb història

Un dels aspectes que més m’agrada dels llibres fets a mida és compartir el procés de disseny. La idea de la icona del Corriols em va sorgir de manera natural i de seguida ens vam posar d’acord. Per a mi és molt important, a banda d’establir una comunicació visual efectiva del llibre, que l'escriptora s'hi senti a gust. Sóc escriptor abans que res i puc posar-me, doncs, en la pell de qui em confia el disseny de la seva obra. És un honor que omple molt i una gran responsabilitat. El resultat final, la icona a dues tintes, penso que funciona molt bé i de fet ha agradat molt. Té alguns secrets amagats.

[Corriols, llibre de narrativa hiperbreu, M. Carme Martín

No cal fer el cim

Un dels secrets, que no ho és tant, és que es tracta del primer cop que faig un pictograma a dues tintes, emprant dos segells diferents. L’altre secret vaig descobrir-lo el dia de la presentació. La M. Carme va dir quelcom que em va sorprendre i que suposava una altra coincidència: ”Cadascú té el seu camí i a vegades ens entestem en voler pujar al cim, però potser tenim molts corriols per explorar ens els que la nostra vida es podrà desplegar.” (aprox.) En escoltar les seves paraules vaig adonar-me que, sense parlar-ho, havia expressat en el pictograma allò que ella estava exposant. Si us hi fixeu, el corriol que apareix entre els corbes de nivell del mapa passa a prop del cim, però no passa pel punt més alt. Vaig dissenyar-lo així de manera conscient i per expressar la mateixa idea de l’autora; un altre corriol en el que hem coincidit.

La maduresa del format retallable

Primer llibre retallable per duplicat, de Ferran Cerdans

Ja són força els llibres que he anat fent en aquest format. Els primers van ser els meus propis de microcontes i aforismes. Posteriorment els dos llibres de la Bel Olid i la Sarah Dahan. A partir d'aquí, tres llibres més fets a mida i adaptats a autores d'estils molt diferents: l'Espill daurat de la Núria Lorente, el TU de la Núria Miramelsmots i aquest Corriols de la M. Carme Martín Egea. Aquesta idea de disseny retallable, de juliol de 2013, ha resultat ésser tot un èxit. Ha obtingut molta acceptació allí on l'he presentat i els llibres de microtexts retallables per duplicat es van coneixent arreu.

En paraules de l'escriptora

La vida és plena de casualitats afortunades, de corriols que no saps on et portaran. Un d’ells em va portar al Ferran i al seu projecte dels Llibres artesans. Jo llavors estava fent un petit recés en l’escriptura d’una novel·la complexa en què fa temps que hi treballo. Em vaig adonar que Corriols s’escrivia sol, que ja tenia una colla de microtextos que havia anat publicant a Facebook durant el 2015, i d’altres que s’obrien pas amb la idea de veure’ls plasmats en un llibre físic.

No és fàcil trobar formats adients per a la microliteratura: el llibre convencional potser li va un xic gran i les xarxes socials i virtuals són massa incorpòries. El format dels llibres artesans retallables i compartibles semblava escaient. Ho semblava i la realitat ho ha confirmat.

Corriols són els camins poc fressats i sovint amagats per on em porta l’escriptura a la recerca d’un estat d’ànim que venci les ombres de l’existència. Un espai per compartir i per conèixer amics que són lectors i lectors que s’han convertit en amics.

Un llibre que us espera

Si voleu sumar-vos a totes aquestes coincidències Corriols és, doncs, un llibre que us alegrareu que aparegui en el vostre camí. Si teniu l’oportunitat d’anar a una presentació o recital de l’autora, us ho recomano, us agradarà! És un gran petit llibre que us deixarà un bon regust i unes ganes de seguir agafant corriols aviam si un dia hi torneu a coincidir.

[Els colors del Corriols; Llibres Artesans, 2015

Gràcies M. Carme per confiar en mi i bona lectura a tothom!

relacionat
títols: 
Compartir a les xarxes socials