Llibre de relats a mida

Aquest encàrrec ha estat una de les obres que més he gaudit a Llibres Artesans des de 2002. No només he xalat amb el resultat final, sinó també vivint el procés, coneixent la història que hi ha al darrere, col·laborant amb el client i escrivint-nos nombrosos emails a mesura que l’obra anava avançant. Ja diuen que conèixer és estimar i aquesta obra s'ha fet estimar.


Llibre de relats fet a mida - Ferran Cerdans, Llibres Artesans 2016

Composició mixta manuscrita i impresa

En aquest projecte singular he alternat pàgines manuscrites i impreses en el disseny del llibre. En tractar-se d’una vintena de relats, fer-lo tot manuscrit hauria requerit molt temps i molt paper. Així, vam acordar que el cos dels relats aniria imprès mentre que els títols dels relats anirien escrits a mà. A més, vam deixar espai per a 6 pàgines manuscrites amb fragments destacats del text, que van lligades a 4 petites il·lustracions. D’aquesta manera el text ens va cabre en dos llibrets de 16 pàgines, amb espai suficient per donar-li aire i que respiri. Les parts manuscrites destaquen elements importants del text i es distribueixen pel llibre alternades amb les pàgines impreses.

Llibre fet a mida, composició mixta impresa i manuscrita

Il·lustracions de l’Anna Terricabras

Per aquesta obra vam comptar amb les il·lustracions de l’Anna Terricabras, amb qui ja he col·laborat altres vegades. Com que treballa en digital, les il·lustracions van impreses a part i després enganxades a les pàgines del llibre que els corresponen.
La coberta del llibre és una sola il·lustració, que vaig imprimir i amb la que vaig fer les dues tapes a la manera clàssica de Llibres Artesans.
La il·lustració central del dofí em va suposar un repte, ja que no volia que es veiés el cosit. Així, vaig dissenyar el llibre de manera que es pot obrir pla sobre una taula i la impressió es veu sencera, sense els fils de cotó del cosit.

Il·lustració central impresa, Anna Terricabras; Llibres Artesans, 2016

Les quatre il·lustracions petites van repartides pel cos del llibre i concorden amb els texts destacats, escrits a mà en aquarel·la blava. Dibuixen detalls del llibre de manera força onírica i acaben de donar-hi el sentit global.

Il·lustració impresa: Anna Terricabras; text manuscrit: Ferran Cerdans

Dos exemplars iguals però únics

Allò que caracteritza aquesta obra, a més de la composició mixta impresa i manuscrita, és que en vam fer dos exemplars iguals. En realitat, precisament pel fet d’estar escrits i fets a mà, no són del tot idèntics, i això ja forma part de la naturalesa dels Llibres Artesans. Un dels exemplars era per la persona que va demanar l’obra i l’altra era per regalar a la persona a qui anaven dedicats els relats. Més coses ja no us puc explicar perquè són confidencials…


Llibre fet a mida, dos exemplars iguals - Llibres Artesans, 2016

En definitiva, un projecte que va ser tot un gust dur a terme i que ha col·laborat a fer que el món sigui, ara mateix, una mica millor que sense aquestes dues obres.

GRÀCIES

Moltes gràcies per la confiança i per permetre’m viure i formar part d’aquestes històries!

relacionat
títols: 
articles: 
Compartir a les xarxes socials