Perdonin que no em disculpi, llibre de contes curts

llibre relats breus


** LLIBRE ESGOTAT **

DISPONIBLE LA SEGONA EDICIÓ


Perdonin que no em disculpi (Iª ed.), recull una dotzena de relats breus de Ferran Cerdans Serra. Aquesta edició del 2006 és esgotada. El març del 2013 es va publicar la 2a edició ampliada fins als 35 contes curts.un lot de Nadal anticonstitucional

lot de Nadal anticonstitucionalAvui han entregat el lot a tot el personal i un cop sospesat he decidit que no el podria traginar. L'any passat vaig aconseguir arrossegar-lo fins a casa, però el record de l'aventura ha perdurat i enguany no he cregut tant en les meves possibilitats.

El cas és que el lot inclou fins a set ampolles de vins, caves i licors, diversos torrons, neules i una gran llonganissa, entre altres components de dubtosa qualitat però de pes molt generós. La pregunta que ha sorgit en veure’l a terra ha estat: supera la càrrega màxima que podem aixecar, per llei, els treballadors del metall?

un canvi necessari

La necessitat desesperant d’augmentar l’ample de banda m'ha abocat a sol·licitar una línia ADSL a certa companyia, tan famosa després d'anys de maltractar la població que no necessita publicitat aquí. El problema no és la velocitat de navegació, ni la de descàrrega del programari lliure que empro per a la feina. Tampoc les interrupcions en el servei que m’impedeixen, a vegades, llegir el correu i tot. El que més em turmenta és intentar arribar a la base amb la bandera de l’equip contrari sabent que seré abatut per una bala, o bé degollat per un rival que preferirà estalviar-se-la.

informe arqueològic

Avui ha estat un gran dia a l’excavació. De bon matí, en aixecar un metacarp que havíem aïllat fa una setmana, hem descobert una pedra treballada sens dubte per l’ésser humà. Les possibilitats que un triangle tan perfecte sigui fruit de la reorganització del caos són massa baixes per tenir-les en compte; o bé ens resistim a creure-ho perquè feia mesos que no desenterràvem cap troballa interessant.

esprint a l'olímpica

Formava part dels quatre nedadors escapats de la final. Si en deixava un enrere, doncs, tenia medalla assegurada. Calia, per a això, deixar de pensar i dedicar tota l’energia a impulsar-se, transmetent la força a l’aigua mitjançant braçades potents.

A la meitat de la prova se sentia exhaust, però continuava generant més i més calor. La temperatura augmentava a cada segon. Un cop cedit el control del cos a l’instint atàvic, podia observar des de fora com intentava guanyar la cursa, fusionant la matèria per obtenir més energia —si bé ell es conformava amb el podi, el seu inconscient volia la medalla d’or.

l'avinguda de les manifestacions

El què l’havia despertat, per sorpresa seva, era una sorollosa i riallera manifestació que s’acostava pel fons de l’Avinguda, a pas lent però no solemne. L’encapçalava un gran cartell penjant de braços anònims, del que només n’entreveia el color del lema, que no podia llegir encara. Hi veia força borrós, segurament degut als excessos de la nit anterior i a les poques hores que l’havien deixat dormir. No feia res que s’havia llevat i ja tenia ganes de tornar al llit, però allí ningú no l’esperava. Així doncs, la poca curiositat que li despertava aquella matinera manifestació va ser suficient per a retenir-lo al balcó, observant.

L’Avinguda no solia prendre tanta vida i color. Els esmoladors de ganivets, la furgona del pa, el drapaire de la comarca... havien desaparescut mica en mica i la via semblava un canal sense aigua - només hi faltaven peixos morts i un fons enfangat.

la fi de l'imperi

La Fi de l'Imperi
Just a temps, aconseguí recuperar l’única eina imprescindible abans que el corrent no se l’emportés. Casa seva fou arrossegada i deixà un gran forat on aquell matí, en sortir cap a la feina, hi havia encara un edifici. Un queixal sa arrancat de soca-rel en una dentadura de la qual estaven desapareixent incisius, canins i premolars, com extrets per un dentista furibund trastornat pels efluvis de l’anestèsia.

Feia temps que havien començat a traslladar tots els edificis emblemàtics al centre de l’Imperi. La Sagrada Família, per exemple, l’havien desmuntada per peces, transportat i reconstruït a la ciutat esportiva del Reial Madrid. Al seu lloc van deixar-hi una maqueta de plàstic a escala reduïda que es podia visitar, això sí, diumenges i festius. El ministre afirmà en la inauguració:

—Aquesta maqueta de plàstic simbolitza i reafirma el gran respecte per les peculiaritats perifèriques regionals que caracteritza l’Imperi.