avanç especial

conte curt

- Coneguem ara les últimes notícies sobre l’espectacular operació policial iniciada aquest migdia, a Manresa, contra una xarxa de narcotraficants. Marta Sifasol, bona tarda.
- Bona tarda. L’operació policial continua oberta i no es descarten, més aviat s’esperen, noves detencions per tot el territori català. De fet, sembla ser que aquesta xarxa s’estenia per gairebé tots els pobles i ciutats del país, i els detinguts sobrepassarien a hores d’ara el miler de persones. La batuda ha començat aquest migdia després d’una trucada anònima, que ha alertat la policia sobre l’existència d’una botiga de queviures on es vendria droga en grans quantitats. Tot apunta a que aquesta s’exposava junt amb les altres mercaderies en els mostradors, i era adquirida per alguns dels clients com un producte més de la compra. Tenim amb nosaltres al comissari en cap que ens ampliarà aquestes primeres dades. Bona tarda.

- Bona tarda.

- Podria donar-nos més detalls sobre aquesta operació que, insistim, continua oberta?

- Com vostè molt bé ha explicat, es tracta d’una xarxa de narcotraficants que utilitzaven com a tapadora diferents cadenes de supermercats. En aquests establiments qualsevol persona podia adquirir, a baix preu i en seccions especials, dosis il·limitades d’aquesta plaga letal que és la droga, en diferents variants.

- En principi, de quin tipus de droga es tractaria?

- Fins ara, amb el 70% dels establiments escrutats, totes les partides confiscades corresponen a algun tipus de beguda fermentada o destil·lada.

- Déu meu! Llavors es tractaria d’alcohol, una de les drogues més perilloses.

- Efectivament. Una de les més perilloses, que causa la mort a milers de persones, directa o indirectament, cada any, i que està estretament lligada amb gran part dels casos de maltractament domèstic. No podem oblidar que a l’heroïna s’hi arriba per l’alcohol, i que tothom pot cultivar a casa seva, o adquirir a qualsevol herbolari, estupendes mates de cànnabis que per comptes de a la agressió condueixen a la calma i potencien les percepcions sensorials. En aquest aspecte, cal lamentar les manifestacions d’alguns grupuscles de radicals demanant la legalització de l’alcohol i comparant-lo amb la maria, en el què constitueix un exercici del més gran cinisme i demagògia absurda.

- Sens dubte. Com és possible que fins ara no s’haguessin detectat aquestes autèntiques “partides públiques” d’alcohol?
- Ha estat degut a una falta de coordinació entre els diferents cossos policials, però també a la inexplicable immoralitat d’una part de la població que, consumint-ne o no, fa el ulls grossos davant la presència d’aquest verí mortal. Cal deixar clar, no obstant, que la policia s’esforça diàriament per a allunyar la població d’aquest flagell de la societat, destructor de tantes vides i famílies, i que sense cap mena de dubte sortirem victoriosos en la nostra lluita contra els malfactors que la distribueixen.

- La jornada d’avui pot ser molt llarga pels cossos de policia, tenint en compte la magnitud de l’operació.

- En efecte, tot l’alcohol confiscat serà incinerat aquesta nit sense demora en els diferents departaments policials, i els nostres cossos no descansaran fins a acabar amb l’última gota.

- Moltes gràcies, senyor comissari.

- A vostès.

- Bé, això ha estat tot fins ara. Els anirem informant tant bon punt tinguem noves dades sobre aquesta batuda, que ha provocat una gran alarma entre la població civil. Marta Sifasol, Radio 12, Manresa.

Ferran Cerdans Serra
Publicat al recull "Revolta Alcalina", el Març del 2001.
Publicat a la revista “Ostiela!” n.20, la tardor del 2000, traduït per en Jon Arano com a “Azken Ordukoa”

gènere literari: 
Compartir a les xarxes socials