les meves "apps" d'escriptori analògiques multifuncionals: els llapis


Així com cada guitarra pot suggerir un estil o una cançó diferent, un llapis o un bolígraf et poden disposar a un estat mental determinat. Per això molts escriptors, abans de començar a escriure, sospesen quina serà l'eina més adequada per a fer-ho. En Terenci Moix, per exemple, començava una ploma nova a cada novel·la. Jo no escric novel·les però si que disposo de llapis específics per a diferents funcions, més un llapis pel que faci falta.

El llapis vermell és l'únic que només té una funció: marcar els pomodoros de la jornada. És un ALPINO perquè són els que feia servir a l'escola. Pura nostàlgia.

El Zande Phondex color de fusta és un llapis tot terreny, tant per a fer exercicis com per a la llista de la compra. És un llapis agradable però indefinit, auster, el més multifuncional de tots. La punta dura molt i no exigeix gaire.

El THERMO-PENCIL és japonès i és el llapis “zen”. Com que és rectangular cal fer-li punta amb un tallant, i això t'obliga a fer pauses calmades que pots aprofitar per a reflexionar. La punta de tallant és basta, humana, concorda millor amb la naturalesa dels aforismes que sorgeixen del pensament en brut. El termòmetre és un detall retro que em recorda quan era petit i estava malalt. Amb aquest llapis estic escrivint “el llegat del samurai”.

El llapis STAEDLER tradition 4B, vermell i negre, deixa una línia negra contundent i la seva punta es desgasta amb rapidesa. Ho dona tot en un instant com la pólvora. És ideal per a fer esbossos i sobretot per a transcriure a raig els primers apunts d'una idea, tal i com va sorgint de la ment, perquè llisca molt bé i permet una escriptura àgil i ràpida. Com a contrapunt, s'esborra molt fàcilment i taca força.

El llapis negre Pop'Set és el llapis analític i crític. El faig servir per a desenvolupar i concretar els esbossos de disseny. És un llapis de punta afilada, per a treure el màxim d'una idea.

El llapis granat STABILO Schwan 306 és el llapis de la precisió i del seny, i no perquè sigui alemany. És un llapis per quan és necessari emprar l'adjectiu adient, el traç exacte en un logotip, el punt de vista imparcial en escriure un article.

I finalment el portamines Rotring Tikky II, el faig servir per subratllar i poca cosa més. És la versió que carrega mines 0.9/1.0 mm, ja que les de 0.5 no em duren ni mitja frase. De totes maneres, el tinc força força abandonat: ni tan sols surt a la foto!

gènere literari: 
Compartir a les xarxes socials