El Llibre de la Confraria de la Ratafia en acció

Aquest Novembre hem pogut veure en acció el Llibre Sagrat de la Confraria de la Ratafia, fet a mà a Llibres Artesans i entregat a Santa Coloma de Farners l'any passat.

Proclamació Joan Roca Confrare d'Honor

Els antics texts manuscrits per Ferran Cerdans Serra i les il·lustracions originals de Fiona de Carli han servit de guió per als actes litúrgics de la 34ª Festa de la Ratafia, entre els que destaca la proclamació de Joan Roca del Celler de Can Roca, considerat el millor restaurant del món, com a Confrare d'Honor.

El Llibre Sagrat marca els moments clau de la Festa

La litúrgia de la Ratafia La Confraria de la Ratafia va introduir el 2013 els actes litúrgics, recollits en el Llibre Sagrat fet a Llibres Artesans. Aquest llibre s’empra en els moments clau de la Festa:

Processó 34ª Festa de la Ratafia 2015

La processó, que dóna dijous el tret de sortida als actes festius, comença amb la recollida del penó i el Llibre Sagrat de la Ratafia a la casa del custodi, per portar-lo fins a la Vela de la Ratafia. Divendres té lloc la cerimònia de nomenament dels guanyadors del Concurs de la Ratafia, així com la investidura dels nous confrares i del confrare d’honor. El diumenge és el torn del nomenament dels petits confrares i també de la processó de clausura.

Un llibre únic fet a Llibres Artesans

El Llibre Sagrat de la Ratafia conté els textos litúrgics de la festa, a més d’un recull de persones i entitats que hi han col·laborat durant molts anys. Hi ha també receptes secretes per fer ratafia, remeis per elaborar amb herbes, mapes d’ubicacions de les millors herbes de la comarca de la Selva o consells per escollir els millors aiguardents.

Plecs introducció Llibre Confraria Ratafia

Aquest llibre manuscrit el vam fer l’any passat a Santpedor. El disseny, la maquetació i l’escriptura dels antics texts a mà va anar a càrrec de Ferran Cerdans Serra, mentre que les il·lustracions són originals, a llapis i tinta, de Fiona de Carli. Aquesta imatge mostra alguns plecs de la introducció del llibre, si voleu veure més fotografies (de les pàgines que es poden mostrar), podeu visitar l'àlbum Llibre Cerimonial de la Confraria de la Ratafia.

La custòdia del Llibre i el Penó

L’eix central de la Festa de la Ratafia és el Concurs de la Ratafia, el més antic dels que se celebren a Catalunya i el que gaudeix de més participació. El jurat va estar format per Josep Roca (Celler de Can Roca), Xavier Codina (Ratafia Russet), Carme Picas (El Ginjoler), Astrid Van Ginkel (Fitomón) i Empar Moliner (periodista).

Josefina Gacía, premi a la millor ratafia local

La ratafia elaborada per Ester Vendrell, de Centelles, va obtenir el primer premi, el segon va estar per Dolors Plana, de Sarrià de Ter, mentre que Anna Mateo, d’Amer va obtenir la tercera posició. El premi a la millor ratafia local va ser per a la colomenca Josefina Gacía, que apareix en aquesta imatge amb el Llibre de la Confraria. Com a guanyadora va rebre el Llibre i el Penó en custòdia, i ha de conservar-los fins a l’inici de la propera edició de la festa.

El Celler de Can Roca i la defensa de la Ratafia

Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca, va ser investit confrare d’honor de la Confraria de la Ratafia, en un acte inclòs en el sopar popular sota la vela de la Ratafia, a la plaça Farners. El seu nom ja ha estat escrit, doncs, en la secció del llibre dedicada a recollir els noms de qui gaudeix aquest honor.

Proclamació Joan Roca Confrare d'Honor

El Celler de Can Roca i la Confraria de la Ratafia van impulsar també un manifest amb l’objectiu de reivindicar les begudes espirituoses casolanes com a patrimoni immaterial i de promoure-les per ser compartides en comunitat i com a eina de cohesió social. La intenció del text és donar el tret de sortida a un nou moviment cultural, integrador, transversal i que abasti tot el territori català.

En paraules de Joan Roca: “El repte per als propers cinc anys per a nosaltres és que tinguem 50 licors i aiguardents de la nostra proximitat intentant fugir de tot allò que ens ve en catàlegs preciosos de grans multinacionals que estan arrelats a tot arreu menys aquí. És un repte, però també és una vocació i una actitud i és una responsabilitat.”

relacionat
notícies: 
articles: 
Compartir a les xarxes socials