La millor experiència, de nou

Llibres i experiències

Han passat uns anys després de la primera participació en el meravellós projecte Parelles Artístiques, experiències creatives per la salut mental. Per a l’edició de 2014 vam fer el llibre “No ha pasado, realmente no ha pasado”, i per a aquesta de 2017/2018 hem fet un llibre similar, basat també en un relat personal. L’obra final és una narració, que he escrit a mà en el paper de gravat, amb il·lustracions de l’Antonia fetes amb llapis de colors.

Nit de noces de l'Emiliana i el Marcelo

El llibre parteix d’una història fragmentada de l’Antonia, que hem treballat i polit fins a obtenir una narració breu molt original. Aquestes històries, com en l’experiència anterior, solen ser dures, però penso que tenen un gran poder d’alliberament. Per a les persones amb problemes mentals és molt important poder-les escriure i llençar-les a fora.

D’aquest llibre, que en podríem dir “d’artista”, n’hem fet dos exemplars. El que va a la subhasta del projecte és amb els dibuixos originals, i el que s’ha quedat l’Antonia el vam fer amb fotocòpies a color de les il·lustracions. Els dos, però, van manuscrits amb el text íntegre de la història. Així que l’he escrit a mà dues vegades, i content!

M’agrada molt participar en aquesta iniciativa. Primer de tot perquè hi ha molts prejudicis i qui pateix malalties mentals està molt estigmatitzat (en bona part degut als mitjans de comunicació). A nivell més personal, participar-hi és una gran experiència i una oportunitat d’aprendre molt de grans persones i, sobretot, aporta la satisfacció de veure que per a la parella artística suposa, també, una gran experiència.

Actualment estic fent, casualitats de la vida, pràctiques de monitor de lleure a Ampans, i estic coneixent molt millor tot el món de les malalties mentals i trencant molts prejudicis sobre les persones que en pateixen.

Parelles Artístiques, experiències creatives per la salut mental

Parelles Artístiques és un projecte de sensibilització social que va començar l’any 2006 —ja hi han passat més de 600 artistes—, i que té un doble objectiu: afavorir la rehabilitació i la reinserció de les persones que tenen algun problema de salut mental, i combatre la visió estigmatitzada sobre les malalties mentals. L’estigma és una idea preconcebuda creada a partir d’informacions errònies sobre alguna característica d’alguna persona i/o col·lectiu.

Exposició i inauguració

De l’1 al 24 de març es podrà visitar l’exposició “Parelles artístiques. Experiències creatives per la salut mental” als vestíbuls de l’hospital Sant Joan de Déu (Manresa), que s’estan consolidant com a espais d’art amb l’objectiu d’apropar la cultura a la ciutadania i oferir un entorn més amable a usuaris i familiars. La mostra inclou obres originals i úniques realitzades per parelles artístiques de sis de les vuit comarques catalanes formen part de la xarxa de Parelles Artístiques: Bages, Barcelonès, Osona, Segrià, Tarragonès i Vallès Oriental.

La inauguració serà el divendres 2 de març a les 19h, als vestíbuls de l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Us hi esperem!