2n Premi al I Concurs Internacional de Llibres d'Artista en Homenatge a Joan Brossa

El LLIBRE DAU, de Ferran Cerdans Serra, 2n Premi al I Concurs Internacional de llibre d'artista en homenatge a Joan Brossa - 19/10/2016.

Llibre Dau, Ferran Cerdans Serra, 2016

El segon segon premi

Aquest és el meu segon segon premi, després del 2n premi Núvol de contes 2013. Em fa una il·lusió especial ja que sóc fan de Brossa des que vaig trobar, ara fa més de vint anys, un exemplar de "El saltamartí" en una tenda de segona mà. Entrar en el seu món em va fascinar i ja no n'he sortit més. Aquest llibre l'he llegit desenes de vegades i sempre hi trobo coses noves; fins i tot puc afegir que hi ha poemes que encara no els he "entès". En les meves participacions al cicle Tocats de Lletra he exposat vàries fotografies en homenatge a Brossa, en diferents anys. Per tot això, pocs premis em podrien concedir més importants per a mi que aquest!

I Concurs Internacional de llibre d'artista en homenatge a Joan Brossa

Concurs organitzat pel grup de recerca de la Universitat de Barcelona “Poció. Poesia i Educació” en el marc de les II Jornades Internacionals de Poesia. [www.pocio.cat/]

Quaranta-un han estat els projectes presentats, molts d’ells inspirats en poemes literaris de Joan Brossa. D’altres prenen com a referència l’esperit juganer i sorprenent de la poesia brossiana. Malgrat que bona part de les creacions són catalanes, hi ha una presència destacable de llibres d’artista espanyols, italians, argentins i brasilers.

Vicenç Altaió, Àngels Arroyo, Judith Barnés, Bibiana Crespo i Antoni P. Vidal van decidir premiar Carles Mamano amb el primer premi; Ferran Cerdans amb el segon; Vall Palou amb el tercer; i Alexandra Garcia i Victòria Benítez amb un accèssit. També varen valorar especialment els treballs de Marta Aguilar, Rosa Eva Campo, Encarnación Cepedal, Lola Fernández, Roberto Gianinetti, Salvador Martínez, Rebeca Pardo, Maria Pujol i Fèlix Sampietro.

El Llibre Dau

El Llibre Dau desplegat; Ferran Cerdans Serra, 2016

Un dau que ha passat, com per les mans d’un mag brossià, de tres a dues dimensions, del volum a un pla. Penso que a en Brossa li hagués agradat (si és que no hi va pensar alguna vegada). Si es vol abandonar a la sort es pot tirar en una taula llarga o bé al terra, i l’últim número que es veu sencer entre les dues ratlles negres és el resultat de la tirada. Aquesta tirada desplega tres poemes de Brossa, recollits a “El dia a dia (1988-1992)” (Edicions 62, 2007): ., OLÍMPIA i FI. Esfilagarsats entre els números, donen sentit a la tirada i al llibre, és a dir: li donen una altra dimensió, que podria ser la tercera... però no, no aquesta. Una altra tercera.

Inauguració i exposició

Llibre Dau, Ferran Cerdans Serra, exposició Arts Santa Mònica

L’exposició dels llibres premiats i els seleccionats va tenir lloc a la Residència d’Artistes del Centre Cultural Arts Santa Mònica, els dies 27 i 28 d’octubre del 2016. A la inauguració ens van fer parlar, no ho tenia previst però vaig dir el primer que havia pensat en veure les obres de la taula: Un segon premi ja fa il·lusió, però veient el nivell de les obres presentades encara en fa més!

Segons somnis que es fan realitat.

Entrega de premis, amb l'Ou amb dos rovells; Auditori del MACBA

El premi corresponent al segon premi va ser l'OU AMB DOS ROVELLS de Joan Brossa. Es dóna el cas que, en llegir les bases, vaig pensar que m’agradava més el segons premi que el primer. No pel valor econòmic, per descomptat, sinó de manera poètica. I somniat i fet, aquí va anar a parar el meu premi, un Ou amb dos rovells que ja tinc a casa! També em van donar el llibre catàleg de l'exposició que es va fer amb tots els cartells del Brossa.

N'hem de fer una sèrie

El Llibre Dau i el seu envàs; Ferran Cerdans Serra, 2016

Ja us ho deveu imaginar però, seguint la meva filosofia, d’aquest llibre en faré una o més sèries amb la finalitat de fer-lo accessible a tothom. A partir d’ara serà propietat de la Universitat de Barcelona, i se suposa que de tant en tant pot ser exposat o bé es podrà demanar per veure’l. Però aquest seria un final per a mi molt tràgic: vull que tothom a qui interessin pugui gaudir les meves obres. Per això, en els propers mesos —potser en el marc de les celebracions dels 15 anys—, publicaré la primera sèrie. Potser en faré una versió amb texts propis meus que tenen a veure també amb l’atzar, o potser no. Això ja ho anirem veient!

relacionat
notícies: 
Compartir a les xarxes socials