L’índex del llibre com a itinerari d'escriptura

Conversant amb la Isabel Palà al programa de ràdio “De Moment, parlem-ne”, va sorgir el tema del títol d’un llibre com a far que guia el camí per escriure’l. En el cas del recull de relats breus Perdonin Que No Em Disculpi, el títol no només ha estat una guia molt marcada sinó també un estímul a l’hora d’escriure. És un títol que a més de guiar motiva.

Index del llibre itinerari d'escriptura

Aquest dies, però, el que toca és situar els contes en l’ordre en que la majoria de persones els llegirà; és a dir, fixar l’índex definitiu. Quins van primer, quins després, quin segueix a quin? L’ordre no és casual i no es pot deixar a l’atzar. Amb una mica de temps i a base de proves, els relats es van col·locant al seu lloc, agrupats seguint alguna mena de raccord entre ells i un fil que encara que no ho sembli sempre existeix.

Moltes vegades, ordenant aquest itinerari, descobreixes que entre dos relats hi ha un forat que cal omplir i llavors sorgeix la idea per a un conte nou, que serà una de les peces que faltaven per completar-lo.

Així doncs, l’índex no és només un itinerari de lectura, sinó també d’escriptura. Triar un bon títol i mantenir un índex segons escrivim serien, llavors, dues guies força potents a l’hora d’acabar amb un recull més complert i rodó.

I el millor de tot plegat és que, si hi pensem dues vegades, potser arribarem a la conclusió que és el propi llibre que es va creant a si mateix.

relacionat
gènere literari: 
articles: 
Compartir a les xarxes socials