Noves tendències en victimisme

Queixar-se que no se’n poden aprofitar

Noves tendències en victimisme, en transcripció literal: “La culpa que el negoci no em vagi bé és vostra, dels artesans, ja que a les fires artesanes no em volen amb els meus productes” (fets a la xina, en una impremta, mecanitzats, industrialitzats…). Perdona? Els teus productes, que no fas tu, que revens i que no són artesans, els pots vendre en milers de tendes i mercats. Qui no pot anar gairebé enlloc som els artesans, i precisament per això existeixen els mercats d’artesania: per protegir-la.


Llibres Artesans manuscrits de Ferran Cerdans Serra

Les fires d'artesania existeixen per protegir l’artesania

Els artesans i artesanes ja tenim prou problemes per haver d’aguantar la competència de revenedors de productes industrialitzats. A voltes fins i tot revenen alguna cosa artesana per dissimular, i tota la resta de la parada és industrial, cosa que demostra fins a quin punt ens menyspreen.

Però per si no fos prou falta de respecte cap a l’artesania, a més ens volen sotmesos i silents i, si et queixes, es fan les víctimes. És com si jo em queixés que no em deixen anar a un congrés de dentistes titulats, per posar un exemple, sense ser dentista. En el fons ens consideren “trepitjables”, és a dir, que estan per sobre de nosaltres i poden venir a aprofitar-se d’un mercat d’artesania enganyant tothom.

Tothom? Doncs sí: se suposa que en una fira artesana hi esteu comprant productes artesans a la persona que els ha fet amb les mans. La presència de productes no artesans en una fira d’artesania, ja sigui per negligència de l’organització, per amiguisme, etc. és tant una competència deslleial per a nosaltres com un engany per a qui la visita. Se suposa que l’organització ha fet una selecció prèvia i que, com a consumidors, hauríeu de tenir la garantia que esteu a recer dels enganys del màrqueting i la publicitat. Al mateix temps, suposa una banalització i degradació dels oficis i de l'artesania.

De la mateixa manera que com a artesans ens hem de defensar, també us demano que, si ens visiteu, mireu bé les diferents opcions que teniu. Si estimeu i valoreu l’artesania, no afavoriu les persones que se n’aprofiten!

Que no sigui que acabem un dia tots plorant per “la fi de l’artesania” sense haver fet tot allò que era a les nostres mans, en sentit literal en el nostre cas.

relacionat
Compartir a les xarxes socials