Ferran Cerdans de Llibres Artesans a la revista 1234!

Entrevista a Ferran Cerdans per Sergi Vila - 1234! Rock&roll Magazine - n. 14, juny del 2013. La revista musical gratuïta d'àmplia difusió i web www.1234.cat estrena la secció Lletra amb aquesta entrevista.

Entrevista a Ferran Cerdans a la revista 1234!

El Ferran Cerdans és escriptor autor-editor i es caracteritza per fer a mà els seus propis llibres i publicar-los a Llibres Artesans. Ha treballat professionalment de dissenyador gràfic, fotògraf, soldador calderer, tallador de marroquineria, costurer industrial... aquest bagatge li permet afrontar els projectes creatius amb molta autonomia. Va començar a publicar al seu propi fanzine, L’Iconoplasta -definit al TMO com “PURA TRILITA”. La música l’acompanya tot el dia; ha tocat el baix i la guitarra en diverses formacions des dels 14 i ara mateix està cercant grup.

1234! Bon dia Ferran, explica'ns una mica qui ets i què fas?

Sóc una persona que intenta dur les idees a l’acció i fer allò que l’apassiona. En el meu món ideal tothom viu del què li agrada, per tant predico amb l’exemple i ajudo a qui vol sortir dels esquemes que ens han gravat a foc al cap.

1234! Has editat un bon feix de llibres, de quin guardes el millor record?

De l’últim publicat, el recull de contes curts Perdonin que no em disculpi, que ha estat possible gràcies al mecenatge i a la col·laboració de molta gent. És un llibre d’impremta però cada exemplar és únic, seguint la filosofia de Llibres Artesans. Això ha significat la culminació d’una manera de viure l’art que va començar fa dotze anys, amb llibres de poemes escrits a mà que venia i intercanviava a les cantonades durant les fredes nits manrussianes.

1234! En que estàs treballant ara mateix?

Estic seguint a raig els impulsos creatius, escrivint dos llibres i investigant en formats innovadors. Llibres Artesans es caracteritza per experimentar en projectes trencadors i poc comercials. Això significa obrir camí a queixalades i menjar pedres per esmorzar, pedres per dinar i pedres reescalfades per sopar. Aquest camí després el seguiran altres, però els exploradors vam néixer per explorar: fer variacions de coses que ja existeixen no ens motiva. També estic experimentant en processos creatius; gestiono les idees en un programa que he dissenyat que em permet fer-ne un seguiment i enriquir-les amb l’objectiu que totes es realitzin i que no m’exploti el cap.

1234! A on podem trobar i adquirir les teves obres?

A les fires artesanes en les que participo (veure secció /agenda), a la botiga online, a l’Armari Eco (la botiga de la dissenyadora de moda Eva Soto, al carrer Urgell de Manresa), o em tireu una pedra a la finestra i fem un cafè.

1234! Es pot viure actualment de l'art?

Si, si entenem per viure respirar i menjar de tant en tant hehehe Bé, en el meu cas puc dir que visc del què escric, en part gràcies a no tenir intermediaris. No ens enganyem, avui en dia si algú et compra un disc o un llibre és perquè vol -perquè et vol recolzar. No t’està comprant un llibre, t’està dient: vull que continuïs escrivint, m’agrada el que fas, és necessari... però no em fallis. Això significa que la teva responsabilitat és treure el millor de tu i cercar sempre la màxima qualitat. Quan duus dotze anys donant-ho tot, hi ha unes persones que et recolzen i confien en tu, però això ho has de corroborar i tornar-t’ho a guanyar dia a dia i projecte a projecte.

Només fent el què t’agrada podràs viure del què t’agrada, i per això cal actuar sense por. L’únic fracàs és no donar el primer pas.

1234! Recomana'ns un llibre de la teva collita!

Doncs si us agraden els relats breus el Perdonin que no em disculpi, i sinó l’Inventari de mastegots, un recull de plantofades i uppercuts, directes, sincers i sense cap concessió a res ni a ningú. Per això els llibres d’aforismes solen ser els més venuts de Llibres Artesans, perquè són els més anticomercials; quina paradoxa, oi? :P Salut!

relacionat
Compartir a les xarxes socials