Il·lustrant els somnis literaris

Il·lustrant els somnis literaris Toni Mata, Manresa - Regió 7 - 31/01/2014

La Llibreria Papasseit de Manresa exposa la col·laboració de la il·lustradora Montse Bugatell amb el projecte de relats de Ferran Cerdans

Conte curt Declaració de l'escombriaire

En el territori fascinant i imprevisible que es desplega entre la fantasiositat del somni i la descàrrega de llibertat de la ironia escriu Ferran Cerdans els trenta-tres relats del llibre Perdonin que No em Disculpi, un projecte de confecció artesanal del fet literari i editorial les portades de cadascun dels cinc-cents exem- plars del qual porten la firma d'un artista. La sèrie de deu cobertes realitzades per la il·lustradora Montse Bugatell s'exposen a la Llibreria Papasseit del nucli antic de Manresa fins a mitjan mes que ve.

«El repte principal va ser pintar directament sobre els originals», explica l'artista de Sant Vicenç, que va fer coneixença amb l'escriptor santpedorenc en un mercat artesanal. Cerdans crea llibres manualment des del 2002 i s'ha forjat una trajectòria tan sòlida que quan fa un any va posar en marxa una campanya de micromecenatge a través de la plataforma digital Verkami per al projecte Perdonin que No em disculpi va superar els 1.950 euros que demanava i va arribar a 2.127.

«No hi ha dos llibres iguals», assegura l'autor, que els va publicant a mesura que es van venent els exemplars ja il·lustrats. La meitat de la tirada de mig miler de còpies –una paraula, en aquest cas, només aplicable a l'estricte impressió dels contes curts– ja està en mans alienes a les dels seus múltiples creadors: «sèries com les que van fer el grafiter Marc DKO i Pep Pérez ja estan exhaurides», apunta.

Montse Bugatell es va afegir «encantada» a una iniciativa en què ja havien col·laborat il·lustradors com Susanna Ayala, Aroa Vivancos, Eva Soto, Sandra March, Mercè Galí, Joan Vives, Jenifer Ambròs, Rafa Normal i Joan Turu. Cadascun d'ells va assumir amb llibertat el contingut dels relats –que Cerdans qualifica «d'autocrítica social»– i es va expressar damunt la coberta abans que el santpedorenc procedís a l'enquadernament artesanal.

«En lloc de fer diverses variacions d'un mateix tema, vaig preferir prendre deu motius inspirats pels contes i realitzar deu portades diferents», manifesta Bugatell, que es dedica preferentment al disseny gràfic, i afegeix que «és la primera vegada que treballo amb anilines i tinta cal·ligràfica, habitualment faig servir l'aquarel·la». Els relats de Cerdans delaten l'absurd dels prejudicis socials i les il·lustracions de Montse Bugatell desvelen el ric simbolisme que se'n desprèn».

relacionat
títols: 
Compartir a les xarxes socials