Les Sondes de Paper picant pedra

Picapedrers del Bages: lluminosos i il·luminats
Laura Basagaña - Núvol : El digital de cultura www.nuvol.com
Manresa 12/03/2013

Sondes de Paper pedrera bagenca

Us presentem 17 desitjos lluminosos de 17 entitats culturals bagenques, per homenatjar els picapedrers culturals del Bages. Laura Basagaña ha parlat amb ells i la fotògrafa Marta Pich els ha immortalitzat en unes fotos que piquen l’ullet a la festivitat manresana de la Llum (21 de febrer), recordant que la cultura és progrés i llum. [fotografia: Marta Pich]

La cultura és un far, va bé tenir-la en compte per progressar. És un recurs a qui podem recórrer en els bons i mals moments, perquè ens fa savis i ens dóna respostes quan estem desorientats. I les persones que treballen en el sector cultural són un xic especials: visionaris, llunàtics, portadors d’una llum que il·lumina els dies més foscos. Hem volgut reunir algunes de les persones que fan possibles iniciatives culturals interessants a la comarca del Bages i ho hem volgut fer aquest mes de febrer, aprofitant que s’acosta la manresana festa de la Llum, el 21 del segon mes de l’any. Diu la llegenda que gràcies a la misteriosa llum Manresa va trobar recursos per poder fer front a un problema important, una gran sequera que enfonsava en la misèria a la població. Si adaptéssim la llengenda als nostres dies, la llum seria sens dubte la saviesa provinent del coneixement que ens aporta la cultura, la curiositat per seguir aprenent, investigant i estudiant. I tot i que els problemes avui dia són diferents, l’actitud amb què afrontar les dificultats és la mateixa: no rendir-se i seguir treballant en equip per innovar, unir forces i intentar excel·lir amb els ingredients de què es disposa.

Els antics dipòsits d’aigua de la ciutat que avui dia s’han transformat en el Museu de la Tècnica de Manresa són l’escenari ideal per immortalitzar aquest equip de ments creatives i mans treballadores. Un lloc que connecta el passat de la ciutat amb el futur. A continuació us presentem els integrants d’aquesta pedrera, que ens fan saber els seus desitjos lluminosos:

../..

SONDES DE PAPER: art sense fronteres

Ferran Cerdans és el creador de les Sondes de Paper un experiment artístic que permet donar testimoni de les relacions artístiques entre creadors que viuen en poblacions i països diferents. Un dels descobriments de les Sondes de Paper és que “les relacions artístiques de Manresa es produeixen sobretot cap al nord i al nord-est del mapa”. Cada artista rebia un llibre en blanc a casa i havia de plasmar la seva obra artística en un full i enviar el llibre a un altre artista del mateix o diferent país. Ferran Cerdans comenta bromista que “sembla que estiguem enfadats amb l’oest, el sud-oest i sobretot amb el sud” és per això que la iniciativa lluminosa que ha posat en marxa és enviar una sonda exploradora dirigida a aquests punts. “Seran iniciatives lluminoses en el sentit que il·luminaran camins mentre exploren el territori i creen nous lligams entre artistes”.

Cerdans subratlla una altra iniciativa esperançadora: la incorporació del projecte personal Llibres Artesans a la cooperativa de l’editorial Tigre de Paper. “És important ajudar-se mútuament, compartir coneixements i recursos, treballar en un projecte comú per construir i avançar culturalment. Les cooperatives de treball estan molt arrelades a Catalunya i són una alternativa molt vàlida al sistema que estem patint, però tenen encara molt espai per créixer”.

../..

relacionat
notícies: 
gènere literari: 
Compartir a les xarxes socials