Un escriptor manresà publica les seves poesies escrites a mà

Un escriptor manresà publica les seves poesies escrites a mà
Marc Hernández, Manresa - Regió7 - 21/05/2008

ferran cerdans regio7No és estrany que avui en dia ens cridin l'atenció tots els artesans i artistes que, per amor a l'art o per nostàlgia, continuen treballant les seves creacions exclusivament a mà. És el cas de l'escriptor manresà Ferran Cerdans, que reconeix escriure “per la necessitat de comunicar-me”, i que elabora els seus reculls de poemes “d'amor i amistat”, i els d'aforismes “de crítica i opinió personal”, escrivint a mà amb una ploma, enquadernant-los artesanalment i pintant les tapes amb tinta xinesa.

“Ànimes nues” és la última publicació d'aquest artista, que cada any per Sant Jordi intenta “publicar un nou recull de poemes”. Aquest any, però, també ha editat un segon recull d'aforismes sota el títol “La dita a l'ull”. “Sempre he estat un apassionat del conte curt, però tot va començar fa uns sis anys quan, per Sant Jordi, vaig escriure uns petits poemes que acompanyaven les roses que venia. Després vaig decidir fer més coses. Sempre portava els llibres a sobre, i quan la gent ho sabia me'n venien a comprar”. Actualment ja n'ha publicat nou, entre els quals destaca la trilogia “Venjança infinita”, amb els volums “La guerra continua”, “Noces reials, noses reals” i “Mones de Pasqua”, però a part d'això també ha publicat dos reculls de contes, “Revolta alcalina” (2001) i “Perdonin que no em disculpi” (2007), amb un estil força “satíric i irònic”. Si s'hagués d'etiquetar amb l'estil d'algun escriptor, Cerdans afirma que “s'acosta al de Sergi Pàmies, però el meu referent com a escriptor és el polonès Slawomir Mrozeck”.

Totes les seves publicacions s'editen sota la llicència copyleft, que permet la utilització de totes les obres mentre se citi el nom de l'autor i, si se'n fan modificacions, aquestes tinguin la mateixa llicència. “He triat aquesta llicència perquè, com a escriptor, l'objectiu és que em llegeixi el màxim de gent. A més, la cultura no només té de ser lliure, sinó que vol ser lliure. Tothom té dret a llegir sense haver de pagar. El copyright va arribar a ser massa restrictiu, i el que fa és privatitzar la cultura, tancant l'obra en si mateixa.”

L'escriptor és també l'autor del portal literari www.llibres-artesans.com on, a mesura que va escrivint va penjant els poemes. D'aquesta manera, “molts dels que compren els llibres, ja n'han llegit una part abans”. De cara al futur Ferran Cerdans pensa posar els seus llibres a la venda a través del portal ebay i a través de la seva pròpia pàgina web.

notícies: 
Compartir a les xarxes socials