El projecte Llibres Artesans

EL PROJECTE

Els extrems es toquen a Llibres Artesans: llibres escrits a mà, un a un, i llibres radicalment innovadors en nous formats. Llibres artesans és un projecte impossible convertit en un projecte impossible real. Des del 2002.

EN SOLITARI

L’any 2002, a partir d'una primera maqueta, vaig començar a vendre llibres escrits a mà pels carrers de Manresa. Al principi eren recopilacions dels poemes que escrivia per a les roses de Sant Jordi. Després es van anar agrupant en llibres amb el seu propi títol, com Flascó d’essències curatives (2003), Petjades Obagues (2004), etc.

Aquests petits llibres es van convertir en una moneda alternativa pròpia: els duia a sobre quan sortia de festa i el més fantàstic era que l’endemà, a la tauleta de nit, sempre em quedaven unes engrunes de monedes amb les quals podia comprar el diari.

Flascó d'essències curatives; Ferran Cerdans Serra, 2003. Arxiu Llibres Artesans

Des de llavors fins al 2015, em dedico a fer llibres escrits i/o enquadernats a mà, amb les cobertes pintades o il·lustrades per mi mateix; quaderns artesans de disseny propi, llibretes reciclades, etc. La base de l'obra són texts originals propis, i per això m'agrada anomenar-me "escriptor artesà". Tot el que faig és original, de creació pròpia, des del text a la producció i el disseny.

En l'actualitat, el projecte central —del que van sorgint els altres— és la revista d'autor Un mar degota.

Revista d'autor Un mar degota n.8, amb adjunts a la carpeta.

Motivacions personals

Realitzar tot allò que imagines i treballar de valent per mantenir aquest estatus privilegiat. Dur les idees a la realitat per baixar dels núvols —a terra les idees no són tan bones ni tan autèntiques ni tan originals com et semblen quan voles. Tirar a terra parets de totxana a cops de cap o de cossa. Emprar els recursos a l’abast. No reciclar; no llençar res al contenidor, donar-hi un altre ús.

Això implica mastegar pedres. Pedres per dinar, pedres per esmorzar, pedres per sopar (l’ordre pot ser un altre). Arriscar. Obrir un camí que altres recorreran. Escriure sense tabús propis ni aliens.

Fer projectes anticomercials pel pur plaer de fer-los, perquè algú els ha de crear.

Perquè dues persones s’emocionaran.

Perquè hi ha llibres que han d'existir.

Cobertes llibres d'aforismes manuscrits

Amb l'aquarel·lista Eva Elias

L’any 2015 ens coneixem amb l’aquarel·lista Eva Elias i se suma al projecte. Comencen, primer molt tímidament, col·laboracions esporàdiques entre dos llenguatges artístics on l'artesania afina la mà poètica. L'obra comuna va creixent, també la il·lusió... fins el dia d'avui, en el que la major part de l’obra que exposem amalgama aiguades i textos per a seguir fent possible l'impossible.

Flors d'aigua. Aquarel·la Eva Elias, texts manuscrits Ferran Cerdans

Boscúries; aquarel·les de l'aquarel·lista Eva Elias, amb aforismes originals de Ferran Cerdans Serra.

Gira-sol nocturn, llibre poema de Ferran Cerdans Serra, cobertes Eva Elias

relacionats
Compartir a les xarxes socials