contes curts en català

Contes curts en català originals de Ferran Cerdans Serra. Aquests relats breus estan recollits en varis Llibres Artesans, enquadernats a mà, amb les cobertes il·lustrades per diferents artistes, etc. Per aconseguir un d'aquests exemplars, així com llibres en altres formats i altres creacions podeu visitar la Botiga online o bé acudir a una fira de Llibres Artesans.

un lot de Nadal anticonstitucional

lot de Nadal anticonstitucionalAvui han entregat el lot a tot el personal i un cop sospesat he decidit que no el podria traginar. L'any passat vaig aconseguir arrossegar-lo fins a casa, però el record de l'aventura ha perdurat i enguany no he cregut tant en les meves possibilitats.

El cas és que el lot inclou fins a set ampolles de vins, caves i licors, diversos torrons, neules i una gran llonganissa, entre altres components de dubtosa qualitat però de pes molt generós. La pregunta que ha sorgit en veure’l a terra ha estat: supera la càrrega màxima que podem aixecar, per llei, els treballadors del metall?

un canvi necessari

La necessitat desesperant d’augmentar l’ample de banda m'ha abocat a sol·licitar una línia ADSL a certa companyia, tan famosa després d'anys de maltractar la població que no necessita publicitat aquí. El problema no és la velocitat de navegació, ni la de descàrrega del programari lliure que empro per a la feina. Tampoc les interrupcions en el servei que m’impedeixen, a vegades, llegir el correu i tot. El que més em turmenta és intentar arribar a la base amb la bandera de l’equip contrari sabent que seré abatut per una bala, o bé degollat per un rival que preferirà estalviar-se-la.

gossos de càmping

Encara hi havia brasa sota la capa de cendra, i la llenya s’abrandà tan bon punt vam llançar-la a la barbacoa. Fosquejava i al berenador del camping les taules eren plenes de gent. Per això en arribar només havíem trobat lliure la més allunyada de les graelles, i a sorts, a dos de nosaltres ens havía tocat coure les butifarres i comprar una ampolla de whisky. Mentrestant, els altres farien el vermut.

estralls de l'amor contemporani

L’amor contemporani es redueix a una mena de contracte de propietat, i la Clàudia estava cansada de protagonitzar les pel·lícules delirants d’algú amb l’única idea al cap de posseir-la.

Al final de cada nit, havia compartit amb ell tres postes de sol i havien passejat per quatre llacs amb il·luminació natural nocturna, la lluna, ocasions en què s’haurien jurat amor etern, morrejat apassionadament i lligat amb cinta aïllant pels canells. I tot això després de patir tres accidents de cotxe i dos de moto en els quals ell la salvava de la mort i ella, la seva Clàudia, li queia rendida als peus. O bé al contrari, ell moria en els braços d’ella després d’haver-li salvat la vida, escena heroica que no impedia que en la seqüència següent aparegués de nou, a la vora del llac, per col·locar-li bé la tovallola.

La nova

La feina no és de les més perilloses que he fet, però cal estar a l'aguait en el moment que la màquina fleixa l'embalatge, en prémer un botó. Fa temps que algú va inhabilitar el polsador que evitaria accidents amb la mà que queda lliure. De fet, la major part de sistemes de seguretat de la planta han estat sabotejats pels encarregats o pels mateixos treballadors. Només així es poden assolir els mínims de producció que exigeixen.

El Rei amnistiat

El Rei es va rendir i s’entregà abans no matessin tots els servents que encara li eren lleials. Li perdonaren la vida per aquest gest, però el varen obligar a escollir quina seria la cambra del palau en la que restaria empresonat per la resta de la seva vida. No en sortiria mai més i tan sols rebria pa i aigua per sota la porta.
Cohibit per les mirades expectants, trigà en prendre la decisió, però finalment va escollir la cambra de bany. Els caps de la revolta afirmaren amb un silenci pensarós la seva sapiència.

canvis substancials

El forat havia aparegut després d’una nit de pluja intensa. No era molt gran, unes tres síndries d’amplada per una o dues de profunditat: cinc síndries cúbiques doncs que havien provocat la tallada del carrer pel perill que suposava.

Aquell dissabte tot semblava engranat a la perfecció per a sortir malament; un dia d’aquests ens els que una sèrie encadenada de petits desastres relacionats i autoreferencials formen una gran tifarada en la recopilació d’abans d’adormir-se...

final

Ara mateix morim, però de la mateixa manera que només en despertar, mentre despertem, recordem parcialment els somnis que hem viscut durant la nit, en aquests moments ens sembla viure un present quan en realitat ordenem fragments de tot el que hem fet en vida, just abans de morir.

informe arqueològic

Avui ha estat un gran dia a l’excavació. De bon matí, en aixecar un metacarp que havíem aïllat fa una setmana, hem descobert una pedra treballada sens dubte per l’ésser humà. Les possibilitats que un triangle tan perfecte sigui fruit de la reorganització del caos són massa baixes com per tenir-les en compte; o bé ens resistim a creure-ho perquè feia mesos que no desenterràvem cap troballa interessant.

En pocs minuts, l’equip d’excavació s’ha reunit al voltant dels dos becaris que netejaven el quadrant 45, al substrat 3. Se’ls veia un pèl superats per la situació. Tenien por de fer algun moviment en fals, però la veritat és que han estat molt professionals per la poca experiència que tenen.