Una activitat poètica en més d'un sentit

Servei Menú degustació de Llibres Artesans
Poesia

Servei Menú degustació

El menú degustació és un menú poètic olfactiu en el que se serveixen poemes hiperbreus, manuscrits amb tintes de fragàncies i olis essencials sobre targetes de paper gruixut. Aquests escrits es reuneixen en propostes de temporada, maridades i cuinades al moment pel xef, Ferran Cerdans Serra de Llibres Artesans. També es poden proposar texts propis o d'altri.

Poemes comestibles

Aquesta activitat vaig dissenyar-la durant els mesos de gener i febrer del 2015 per tenir-la a punt per a la Sensorial Art Store de Manresa. Després de l’èxit de la mostra presentació, s’ha convertit en un taller que es pot sol·licitar per a la seva inclusió en la programació de fires i mercats i altres esdeveniments, també en l’àmbit privat.
En l’edició de març de 2015, els sentits protagonistes van ser l'olfacte i el gust. La meva interpretació immediata tenia a veure amb els materials: l’olor del paper i de la tinta; ensumar un poema, o bé menjar-se’l directament.

Primera celebració del Menú Olfactiu a Manresa

Va suposar un període d’investigació molt important. Pel que fa a l’olfacte, les tintes industrials de diferents olors són molt dèbils i les fragàncies s’esvaeixen de seguida. Em van caldre moltes proves per aconseguir bones mescles de tintes i olis essencials, que permeten que l’olor es mantingui setmanes després de degustar el menú i endur-se’l a casa. Pel que fa al gust, la millor opció vaig trobar-la en el pa d’hòstia, que és molt prim i pla. A sobre hi vaig escriure amb xocolata i amb tintes comestibles de les que s’empren per a imprimir les fotos dels pastissos.

Proves POEMES COMESTIBLES, Bahima Pop-up Art Store Manresa, 2015

Proves POEMES COMESTIBLES, caramel sobre pa àzim; Ferran Cerdans Serra, 2015

El menú degustació

Seieu en una taula parada i el xef va escrivint poemes en olors diferents, per a la seva degustació al moment. Servir i consumir.

El Menú degustació és un menú olfactiu, de temporada, que va canviant d’edició en edició. La base d’aquest menú són microtexts propis de l’autor (aforismes, microcontes, poemes…), tot i que també poden haver-hi texts d’altres escriptors o bé propostes dels comensals.

Els elements del menú es van escrivint/cuinant en directe, i s’exposen per a la seva degustació. El menú és variable i de temporada, canvia segons l’època de l’any però també segons el moment del dia: esmorzar, vermut, berenar-sopar... A la taula també hi ha aigua i uns flascons amb aromes refrescants.

Taula parada de menú degustació olfactiu

Els texts s’escriuen en targetes grans, amb tintes preparades amb olors diverses, i s’agrupen en propostes com “Sortida de sol”, “Capvespre”, “Una tarda al bosc”... Propostes que són variables segons el temps, el dia que porti el xef, etc.

Els participants escullen el menú que volen degustar, que els és servit en safata.La proposta no és fixa i tancada, ja que qui participa també pot escollir escriure els seus propis poemes, o bé dur texts preparats diferents dels del menú del dia.

Primera celebració del Menú Olfactiu a Manresa

Un cop degustat el menú, les targetes manuscrites es poden endur a casa. Els visitants de l’esdeveniment poden comprar una de les targetes, que es van cuinant en directe, sense fer el menú degustació.

Materials i requeriments

Per degustar el menú olfactiu no cal dur res, però sí que es poden incloure, o bé recitar de paraula, poemes propis o aliens. Podeu venir amb les olors que s’hi avinguin ja pensades, o bé l’autor intentarà combinar el poema amb la tinta pel color i l’olor. El maridatge és obert i es pot demanar al gust de cadascú. També podeu portar les vostres olors preferides i mirarem d’escriure-hi.

Pel que fa al sentit del gust, els poemes comestibles s'inclouen sempre que es compleixin les condicions d’higiene adequades. Aquests poemes els escric sobre un pa àzim, o bé sobre pa d’arròs, amb xocolata o bé amb tintes comestibles.

Per realitzar aquesta activitat es necessita espai per a una taula, que anirà parada amb estovalles, plats, gots i flascons, en la que se serviran les propostes. Recomanable en interior, però pot ser també en exterior.

Es pot realitzar tant en fires i mercats com en establiments i festes particulars.

Sol·licitar aquesta activitat

No dubteu en contactar amb nosaltres si voleu incorporar aquesta activitat a la vostra programació o bé celebrar-la en un àmbit particular. Sigui on sigui, ho passarem bé. Moltes gràcies!

fitxa tècnica

Nom: Servei Menú Degustació
Descripció: El menú degustació és un menú poètic olfactiu en el que se serveixen poemes hiperbreus manuscrits amb tintes de fragàncies i olis essencials, poemes comestibles recollits en propostes de temporada maridades i cuinades al moment pel xef, Ferran Cerdans Serra de Llibres Artesans, l’autor dels texts.
Ofert per: Ferran Cerdans Serra de Llibres Artesans.

relacionats
Compartir a les xarxes socials