Format retallable per a microtexts

Format propi

Llibres de micronarrativa en format retallable

Micro narrativa retallable

Servei de llibres a mida, personalitzats, en el format propi retallable per compartir. Impresos per duplicat i microperforats, permeten escampar narrativa hiperbreu, poesia, haikus... Un format de disseny propi per facilitar l’accés a la lectura i la propagació de la literatura. Cosits a mà, un a un, després d'un procés de disseny.

Un format propi amb la seva història

La primera maqueta de format retallable vaig fer-la l’abril de 2013. La meva idea era crear un format juganer que permetés compartir els texts, però que a la vegada permetés mantenir el llibre. Per això vaig pensar en imprimir cada peça dues vegades i separar les dues còpies amb un microperforat. D'aquesta manera sempre ens queda un dels dos aforismes, i els duplicats els podem anar escampant. Al final del procés, si els arrenquem tots, tindrem el mateix llibre en format més curt. Així doncs, és un llibre 2x1, amb el que podem llegir, pensar, regalar i fer pensar a la vegada.

Primer llibre retallable per duplicat, de Ferran Cerdans

Aquesta idea de disseny retallable ha obtingut molta acceptació allí on l'he presentat i els llibres de microtexts retallables per duplicat es van coneixent arreu. Seguint el mateix procés que en el cas dels altres formats propis, només el poso a disposició d’altres persones quan ha ha assolit la maduresa. Després de fer-ne molts exemplars i de dur-lo a multitud de fires, un cop modificat i ajustat amb les observacions rebudes per part del públic, el format s’obre a tothom qui vulgui fer-ne ús.

La maduresa del format retallable

Són força els llibres que he anat fent en aquest format. Els primers van ser els meus propis de microcontes i aforismes. Posteriorment els dos llibres de la Bel Olid i la Sarah Dahan. A partir d'aquí, tres llibres més fets a mida i adaptats a autores d'estils molt diferents: l'Espill daurat de la Núria Lorente, el TU de la Núria Miramelsmots i el Corriols de la M. Carme Martín Egea.

Llibre en format retallable per compartir

El procés de disseny i creació

A Llibres Artesans mirem de fer les coses ben fetes seguint un procés de disseny en contacte amb vosaltres, que en el cas del format retallable podrem resumir així i agafar-ho com a estructura de treball:

  • Determinar les característiques del projecte, que marcaran l’obra.
  • Escollir i dissenyar el segell que serà la icona del recull, disseny propi de Ferran Cerdans Serra. El llibre Corriols seria un exemple de segell a dues tintes.
  • Especificar el text que anirà imprès a la coberta: el títol, el gènere, el nom d'una llibreria en el cas de les sèries per a llibreries...
  • Maquetació del text i aprovació del pdf generat abans d’imprimir.
  • Tria dels colors de la sèrie entre els disponibles. Possibilitat de fer fins a sis o set colors diferents de cobertes. Escollir entre els colors del fil de cotó i les diferents combinacions de papers de la coberta i de fil.
  • Primera mostra impresa, tallada i cosida. Un cop aprovada, es fa la sèrie complerta.
  • Sessió de fotografia professional. Entrega de diverses imatges digitals de la sèrie acabada per al seu ús a les xarxes socials, lloc web, etc.

[Segell a dues tintes, disseny de Ferran Cerdans Serra - Llibres Artesans

Foment de la lectura

Els formats innovadors de Llibres artesans, com els llibres d’aforismes microperforats, són al servei de la literatura. Moltes persones s’inicien en la lectura de narrativa gràcies a aquests llibres en formats creatius i juganers. Es tracta de facilitar l'accés a la lectura a les persones que volen introduir-se en aquest món i que es troben, a vegades, amb formats incòmodes i maquetacions deficients que els expulsen del text. Per això seguim investigant en nous formats per facilitar l'entrada a la lectura.

Raviolis amb Passions mínimes de la Bel Olid

Raviolis literaris

Amb el nom de “raviolis” faig referència a la part retallable dels llibres d’aforismes un cop arrencada i, per tant, lliure per escampar-se arreu. Amb aquest nom faig una analogia amb la forma de l’artefacte literari, i al fet que es pot “menjar” en llegir-lo, però també n’anomeno “llavors”. En aquest cas faig referència a la seva capacitat de difondre literatura arreu i, si tot va bé i les condicions són bones, fer germinar lectors. No pas lectors de la meva obra (que també) sinó de gent aficionada a la lectura.

Raviolis del

Els usos dels “Raviolis” són molt variats: Una sorpresa a la butxaca —la meva idea inicial ja que m’agraden molt les sorpreses. Deixar-los al cafè, en anar-se’n, a la manera de post-its (amb els meus escrits ho he fet des de 2009)—un cop has pres el cafè, per què no deixar un ravioli i que el llegeixi la propera persona que passi per la taula? De propina: no se m‘acut millor propina poètica que deixar un ravioli o potser sí, recitar un vers curt que deixi el cambrer estabornit. Parar taula i que cadascú segui on se senti més d’acord amb el text o bé a l’inrevés, para la taula pensant ja en qui ocuparà cada lloc. I així fins a l’infinit.

Sèries especials per a llibreries

Amb la Núria Miramelsmots i el TU vam començar a fer, per primera vegada, sèries especials per a llibreries. Les dues primeres van ser per a la Llibreria Compàs de Cardedeu i per a Ona Llibres de Barcelona.

Sèrie especial llibreria Ona del TU de la Núria Miramelsmots

Demanar pressupost per a llibres retallables

No dubteu en contactar per demanar pressupost i consell per a la vostra edició. També ens adaptem al teu pressupost, acceptem moneda social i intercanvi. Escriu-nos! A Llibres Artesans fem llibres únics des de 2002, entenem que per a tu el teu llibre és un tresor, i per això el tractarem com si fos nostre. Moltes gràcies per la vostra confiança.

fitxa tècnica

Nom: Llibres retallables de narrativa hiperbreu.
Descripció: Servei de llibres a mida, personalitzats, en format propi retallable per compartir, impresos per duplicat i microperforats per escampar poesia i narrativa hiperbreu. Nous formats per facilitar l’accés a la lectura.
Tipus: Servei d'artesania i disseny.
Realittzat per: Ferran Cerdans Serra

relacionats
Compartir a les xarxes socials