Taller de literatura reciclada

Totes les edats

taller de literatura reciclada

Un taller que enganxa!

En aquest taller de literatura reciclada farem un llibret amb poemes i collages improvisats amb diferents tècniques visuals, retallant i enganxant texts i imatges de revistes. Les dues tècniques proposades que s’explicaran són "cut-up" i "blackout", tot i que la tècnica és lliure. Impartit per Ferran Cerdans Serra de Llibres Artesans.

Literatura de tallar i enganxar

El Taller de llibrets de literatura reciclada és un dels tallers literaris creatius més divertits i que més enganxen de tots els que hem anat fent aquesta anys. A mesura que creem els nostres texts aplicant diferents tècniques, els anirem enganxant en un llibret. Podeu fer el vostre llibret i endur-vos-el o bé participar en un de comunitari. Es pot seguir individualment o bé agrupar-se en petits grups.

Dues tècniques proposades

THE KUNG FU MASTER FALLS IN LOVELes dues tècniques que farem servir, "cut-up" i "blackout", ens permeten treballar amb les frases i paraules de manera material i visual.

- El “newspaper blackout” consisteix en anar cobrint amb tinta (retoladors, tinta xinesa...) allò que ens sobra de la pàgina d'un diari fins a deixar al descobert tan sols el poema que hi era ocult. Habitualment, i no és d'estranyar amb la matèria prima amb la que treballarem, ens sortiran poemes de protesta. Un dels referents d'aquesta tècnica és el poeta Austin Kleon [Austin Kleon is a writer who draws], que ha publicat diversos llibres amb poemes fets amb aquesta tècnica.

- El “cut-up” consisteix en retallar texts per a tornar-los a unir aleatòriament cercant nous significats o missatges ocults. Els orígens d'aquesta tècnica es troben en Tristan Tzara i el moviment surrealista als anys 20, però va ser William S. Burroughts qui la va popularitzar just després de “The Naked Lunch”. Posteriorment s'ha emprat profusament per autors com Julio Cortázar i cantants com David Bowie i Kurt Cobain, entre molts altres.

Imatges de tallers de literatura reciclada

Als Itineraris Creatius del CACIS Forn de la Calç a la Colònia Jorba:

Taller Literari als Itineraris Creatius

A la fira LiberisLiber 2012:

Taller Literari al Liberis Liber 2012

lllibrets de literatura reciclada

fitxa tècnica
Nom: Taller de literatura reciclada
Tipus: Literatura
Impartit per: Ferran Cerdans Serra
relacionats
títols: 
Compartir a les xarxes socials