Amb l'hangar ple de Sondes de Paper!

El projecte artístic de les Sondes de Paper va començar el maig del 2012 amb la sonda local Pionera. Des de llavors hem enlairat 6 llibres d’artista col·laboratius, que han navegat per la Catalunya interior però també per l’estranger, com és el cas de la Take the Tour (Tòkio). Cinc de les sis sondes ja han tornat a casa amb desenes de mostres artístiques i aquest era, doncs, un bon moment per a la foto de família.

Cinc Sondes de Paper a l'hangar

L'última Sonda ja no ho és

La sisena Sonda ha estat la Tots Fem Bages, que va tornar fa pocs dies ben carregada d’art contra el racisme, però tot i ser la sisena no serà l'última: a les drassanes de paper ja s’està construint la nova nau. Aquesta setena sonda es dirà “Activem els Buits”, i a la manera de la Tots Fem Bages tindrà una comesa social. De moment una vista de les cobertes, aviat més informació!

Activem els Buits, setena Sonda de Paper

Què són les Sondes de Paper?

Tècnicament són llibres d'artista col·laboratius itinerants, que passen de mà en mà recollint mostres d'art. El seu trajecte i les intervencions de la tripulació se segueixen en temps gairebé real en mapes que registren els diferents passos de cada Sonda segons explora el territori.

El projecte té vàries finalitats: dur a la llum artistes del subsòl i donar-los a conèixer; crear xarxa entre artistes (de manera diferent que Ideasurfing); difondre l’autogestió pel fet, demostrant que es poden fer projectes artístics interessants sense recursos ni ajudes; difondre i participar de moviments socials, com per exemple l’acció contra el racisme de Tots Fem Bages o bé la denúncia urbanística del projecte artístic Activem els Buits. En definitiva, és un projecte artístic social autogestionat.

Exposicions a la vista

Per completar aquesta foto de família, cap a l’octubre (previst) podreu mirar-les i fullejar-les en exposició a la Llibreria Papasseit, a Manresa. Finalment només recordar-vos que les Sondes, un cop han tornat a casa, formen una exposició lliure itinerant. Si formeu part d’un museu, col·lectiu, biblioteca, Ateneu, etc. les podeu demanar i podreu exposar-les durant un temps, col·laborant així també a la difusió del projecte i el missatge.

Moltes gràcies a tothom per haver fet possible —i haver fet créixer tant— aquest projecte!

relacionat
gènere literari: 
Compartir a les xarxes socials