L'essència de Llibres Artesans

Enviat per ferran el dl., 19/04/2010 - 16:16

Els valors de Llibres Artesans són la raó de ser del projecte

Creativitat

Gestar noves idees i dur-les a terme és una passió incontrolable. Seguir aquest instint és bo per a la persona -que es realitza en tot el seu potencial- i per a la societat, que gaudeix d'aquesta producció artística –especialment si s’empren llicències lliures.

Edició Independent

Els meus orígens com a escriptor són a l’escena fanzine dels 90, i el DIY és una manera d’entendre el mon que m’ha acompanyat fins ara. L’autogestió de la pròpia obra, sense intermediaris, és garantia de lliure expressió: quan no existeix cap necessitat de quedar bé amb ningú no hi ha limitacions –a banda de les pròpies barreres personals.

Artesania

L'artesania autèntica, amb treball manual, no compta amb el suport de l'administració i ha estat desplaçada en gran part per pseudoartesania semi-industrial. Al mateix temps, la paraula "artesà" ha perdut el seu significat per desgast i saturació en màrqueting, publicitat i propostes que s’aprofiten del concepte.
A l’altra banda de tot això, els Llibres Artesans reivindiquen l'artesania amb contingut literari; són llibres únics, escrits i enquadernats a mà, per ser llegits. Es distingeixen de la serialització del llibre imprès perquè no n'hi ha dos iguals, però no són productes elitistes com poden ser els llibres d'artista, sinó populars i assequibles.

Ecologia

A Llibres Artesans l'ecologia forma part del procés de treball; en iniciar un projecte s'experimenta per fer-lo el més sostenible possible. L'enquadernació és cosida amb fil de cànem o bé de cotó i, exceptuant alguns casos, sense coles. El malbaratament de material tendeix a zero, ja que els retalls de paper s'aprofiten per fer llibretes reciclades, targetes de visita, relats per emportar i altres artefactes literaris.

Consum Responsable

A Llibres Artesans no s'inverteix res en dotar els llibres d'atributs esotèrics mitjançant publicitat, i es poden llegir en bona part a la parada o bé a la web; es coneix, doncs, allò que es compra. Tampoc es crea valor a través d’escassetat artificial: poden haver-hi edicions més luxoses, però els texts són accessibles i sempre hi ha opcions assequibles. Es tracta de productes locals, fets a la Catalunya interior, de kilòmetre zero i que es poden bescanviar en hores a l’Ecoxarxa del Bages o bé intercanviar per altres productes i serveis.

Copyleft

A Llibres Artesans s’intenta fomentar un debat tan imprescindible com evitat per la gran majoria de formacions polítiques i també d’entitats socials: les lleis de Propietat Intel·lectual, que mal emprades tenen uns efectes devastadors per a la humanitat a través de les patents, i per a la cultura a través d’un copyright sense mesura ni sentit que en comporta la privatització. La cultura no és pròpiament cultura si no és, d’una manera o una altra, a l'abast de tothom. Per això els texts es distribueixen en una llicència copyleft (copyleft no és barra lliure) i s'intenta generar aquest debat tan necessari.

Foment de la lectura

Els formats innovadors de Llibres artesans, com els llibres d’aforismes microperforats, són al servei de la literatura; moltes persones s’inicien en els aforismes gràcies a aquests llibres en formats creatius i juganers -tot i que encara són més apreciats per les persones que ja llegeixen!


Només per aquesta tasca de foment de l’escriptura i la lectura, el llarg viatge literari de corredor de fons està valent la pena.

MOLTES GRÀCIES.

articles: