Usos dels "Raviolis" o microtexts retallables

Usos dels Raviolis literaris

Amb el nom de “raviolis” fem referència a la part retallable dels llibres d’aforismes un cop arrencada i, per tant, lliure per escampar-se arreu. Amb aquest nom faig una analogia, amb la forma de l’artefacte literari, i al fet que es pot “menjar” en llegir-lo, però també n’anomeno “llavors”. En aquest cas, faig referència a la capacitat d'escampar literatura i, si tot va bé i les condicions són bones, fer germinar lectors. No pas lectors de la meva obra (que també), sinó de gent aficionada a la lectura.

Raviolis del

Amb el temps, les lectores m’han anat explicant diversos usos d'aquest format. És fantàstic el fet que, per molt que treballis una idea, sempre has d'esperar que altres persones t'expliquin com funciona realment, els usos que pot tenir i com l’han adaptat a la seva manera de veure el món. En teniu una recopilació tot seguit.

Deixar al cafè

Deixar post-its amb els escrits propis ho he fet des de 2009, així que és la primera idea que tenia amb els raviolis. Un cop has pres el cafè, perquè no deixar un ravioli i que el llegeixi la propera persona que passi per la taula? Em sembla molt poètic i romàntic, en el bon sentit del terme.

Coincidències; Vides mínimes, Bel Olid, 2014

Sorpresa a la butxaca

M’agraden molt les sorpreses i aquesta era una altra de les idees inicials. Es tracta de deixar un microtext a la butxaca d’algú, sense que se n’adoni; a la bossa quan s’aixeca per anar al WC, o bé a la jaqueta que ha penjat en entrar a la taverna on heu quedat.

Propina

No se m’acut millor propina poètica que deixar un ravioli. Potser sí: recitar un vers curt i que deixi el cambrer estabornit. En qualsevol cas, és una bona propina, sobretot en un bar literari o una cafeteria llibreria.

Intercanvi

Raviolis de llibres diferents es poden intercanviar i col·leccionar. Es poden comprar els llibres en grup i que cadascú es faci la seva pròpia recopilació personals emprant texts dels diversos reculls. Un llibre a mida personal partint d’una compra grupal.

Primer llibre retallable per duplicat, de Ferran Cerdans

Compres al mercat

Els raviolis funcionen bé com a moneda, per exemple si falta una mica per arribar a la quantitat necessària per a una compra.

Sorteig en bossa

Reunir uns quants o molts raviolis en una bossa i que una mà innocent en vagi traient alguns per a cadascuna de les persones allí presents.

Llibre en format retallable per compartir

Parar taula, al plat, sota la copa, amb el tovalló…

Aquesta me l’han explicada moltes vegades. Es tracta de repartir els texts entre els comensals d’un sopar de celebració, d'aniversari, etc. Hi ha dues variants que em solen mencionar: la primera és deixar-los a l’atzar i que cadascú segui on se senti més identificat o més li agradi el text. L’altra variant és repartir-los abans segons la persona que seurà a cada lloc, esperant que li agradi o bé aprofitant per enviar-li una indirecta, això ja va segons la casa.

En un veler…

En una fira que fou un desastre, va valdre la pena malgrat tot per l’home del veler. És propietari d’un veler amb el qual organitza sortides en grup. Quan una persona entra al veler, agafa un dels retallables i li diu, “Tria el teu”. Imagino que a hores d’ara el primer llibre ja es deu haver esgotat, d’això ja fa uns anys. Però la imatge del veler amb un llibre ple de raviolis que es van escampant entre els viatges m’emociona.

I vosaltres, quins altres usos heu donat als raviolis literaris?

Si coneixeu altres usos dels raviolis o llavors micronarratives, escriviu-me i els anirem afegint a aquesta recopilació. Si inclou imatges encara millor!

Un format propi amb la seva història

La primera maqueta de format retallable vaig fer-la l’abril de 2013. La meva idea era crear un format juganer que permetés compartir els texts, però que a la vegada permetés mantenir el llibre. Per això vaig pensar en imprimir cada peça dues vegades i separar les dues còpies amb un microperforat. D'aquesta manera sempre ens queda un dels dos aforismes, i els duplicats els podem anar escampant. Al final del procés, si els arrenquem tots, tindrem el mateix llibre en format més curt. Així doncs, és un llibre 2x1, amb el que podem llegir, pensar, regalar i fer pensar a la vegada. Aquesta idea de disseny retallable ha obtingut molta acceptació allí on l'he presentat i els llibres de microtexts retallables per duplicat es van coneixent arreu. Són força els llibres que he anat fent en aquest format. Els primers van ser els meus propis de microcontes i aforismes. Posteriorment els dos llibres de la Bel Olid i la Sarah Dahan.

Raviolis amb Passions mínimes de la Bel Olid

Un precedent poc conegut

L'any 2009 vaig dur a terme una acció per Manresa amb aforismes impresos en post-it del llibre Si pica, cura. Sense saber-ho, era als inicis del format.

aforisme : valors refugi
aforisme : prova del crim
relacionat
Compartir a les xarxes socials