Sant Jordi a Manresa

23/04
SANT JORDI

Llibres Artesans al Passeig de Manresa, Sant Jordi 2019

Sant Jordi a Manresa

Llibres Artesans va néixer la Diada de Sant Jordi de l'any 2002 a Manresa. Enguany tornem als orígens, doncs, i muntem parada en aquesta ciutat. Llibres manuscrits i roses a l'aiguada. Dimarts 23 d’abril, el millor dia de l'any, al primer tram del Passeig de Manresa. Tot el dia.

Retorn als orígens (gairebé)

Llibres Artesans va començar la Diada de l’any 2002 a la Plaça Sant Domènec de Manresa, amb l’ajuda de l’estimada Karme “dels ninots” (DEP), que com a bona artesana em va guiar i ajudar en els meus inicis. Després de voltar força per Barcelona, enguany tornem al centre de Manresa. En aquesta ocasió, al primer tram del Passeig (entre la Plaça Sant Domènec i Crist Rei). Malgrat que els llocs no estan assignats i tot depèn de qui primer arriba, ens agradaria muntar ben a prop de la Biblioteca. No podem afirmar del cert que hi siguem, però ens trobarem segur per allí a la vora!

Roses manuscrites, gatunades de Sant Jordi. Aquarel·la original Eva Elias, texts manuscrits Ferran Cerdans Serra.

Llibres Artesans per Sant Jordi

Per aquest Sant Jordi de 2019, que és tan peculiar, us donem dues opcions amb la intenció de compartir la Diada amb vosaltres. El dia 22 d’abril podeu acostar-vos al Taller obert, dia idoni per fer-vos amb els vostres llibres de regal i no haver de patir pel 23. Serà el Dilluns de Pasqua i, per tant, farem la Mona! El dimarts 23, la Diada, serem al primer tram del Passeig de Manresa. Esperem que, d’aquesta manera, tant si veniu de lluny com si sou de la comarca del Bages, podeu trobar el moment d’acostar-vos a llegir i fullejar els llibres i a gaudir les aquarel·les que us hem preparat.

Llibres artesans manuscrits

Aquesta Diada podreu veure reedicions d'alguns clàssics d’aquest projecte literari. Comptarem amb diversos exemplars de llibres poema manuscrits, en especial les noves sèries del Gira-sol nocturn, amb cobertes a l'acrílic de l'autor, així com Xiuxiueigs, Ànimes nues i Petjades obagues amb les cobertes art original de l'aquarel·lista Eva Elias.

Sèrie Ànimes nues, llibre poema de Ferran Cerdans Serra, cobertes art original Eva Elias

Gira-sol nocturn, llibre poema de Ferran Cerdans Serra, sèrie en acrílic de l'autor

Roses de Sant Jordi

Si bé des de l’inici del projecte havia venut roses a la parada, ja fa anys que vaig deixar de fer-ho. Els motius són diversos, però per dir-ne algun en diré dos.

El primer, que allò que fa 15 anys era rendible i ecològic —comprava unes 100 roses i les venia totes—, aviat es va convertir en la bogeria i el malbaratament actuals, la sobreproducció de roses, els nens perseguint la gent al davant de la parada i cridant “roses a un euro”, etc. I me’n vaig cansar. Em sembla molt deplorable l’estat actual de les coses, si més no en comparar-lo amb èpoques millors. No per passades, sinó per millors.

Un altre motiu: ara duem molts llibres i aquarel·les, que exposem fins i tot en cavallets. Així doncs, si el sentit de dur roses el vaig perdre fa anys, l’espai per dur-les també l'hem perdut.

Parlant-nos amb els ulls... Roses manuscrites de Sant Jordi. Aquarel·la original Eva Elias, texts manuscrits Ferran Cerdans Serra.

De totes maneres, aquest any tornem a les roses des d’uns paratges més artístics. Pels viaranys que desdibuixa l’aigua quan s’alia amb els colors per donar camí a la poesia. Són les roses a l’aiguada de l’Eva Elias, unes Flors d’aigua a les que afegeixo un text propi manuscrit.

Roses de Sant Jordi. La columna de llibres; aquarel·la de l'Eva Elias, text manuscrit per Ferran Cerdans Serra.

Flors d'aigua, gatunades i punts de llibres

A més de les roses, podreu veure més obra conjunta amb l'aquarel·lista Eva Elias: texts propis manuscrits sobre les Gatunades, les Boscúries i les Flors d'aigua de l'Eva. També hi durem punts manuscrits. Tot això, obra única original, ja ho sabeu!

Un poema es reconeix... Roses de Sant Jordi. Aquarel·la original Eva Elias, texts manuscrits Ferran Cerdans Serra.

Els dies sense tu... Roses de Sant Jordi. Aquarel·la original Eva Elias, texts manuscrits Ferran Cerdans Serra.

Punts de llibre; aquarel·la de l'Eva Elias, texts de Ferran Cerdans Serra manuscrits per l'autor.

Un Mar Degota, revista d'autor

Tant si veniu a recollir el vostre exemplar (número 12, primavera 2019) com si voleu veure, fullejar, ensumar i tocar-la, teniu una cita amb la revista d’autor Un mar degota, que compleix 3 anys d’existència. També podeu aprofitar per recollir la vostra recompensa anual per al micromecenatge continu, ja sigui aquesta un dels Llibres Artesans o bé una de les aquarel·les conjuntes amb l’Eva Elias.

Revista d'autor Un mar degota n. 11, amb adjunts a la carpeta.

Recordeu que només us podeu subscriure a aquesta revista mitjançant el micromecenatge continu a l’Aixeta: fcerdans.aixeta.cat/ca.

Micronarrativa per compartir

Pel que fa a la micronarrativa per compartir, els tres llibres disponibles ara mateix són el Cítrics breus —aforismes i microcontes cítrics i refrescants—, el Micromenta i del Gota malaia. Tots aquests llibres inclouen 51 peces originals de Ferran Cerdans Serra i són fets a mà per l'autor. El format de disseny propi retallable, amb els texts impresos per duplicat i microperforats, està pensat per compartir (i escampar, regalar...) el llibre amb qui vulgueu.

CÍTRICS BREUS, micronarrativa per compartir, Ferran Cerdans Serra 2017/18

Micromenta, de Ferran Cerdans Serra, amb una gota d'oli essencial

Narrativa breu

Finalment, també hi trobareu la sèrie del recull de contes curts Perdonin que no em disculpi, amb cobertes art original del Pep Perez.

[Nova sèrie Pep Pérez recull de contes curts Perdonin

Lectura de texts a les 5 de la tarda

Durant aquesta Diada hi haurà lectura de texts a les 5 de la tarda. Llegirem fragments de relats breus, aforismes, microcontes, poemes... tant dels llibres artesans com dels relats per emportar, les aquarel·les, els punts manuscrits i altres artefactes literaris. Podeu venir a escoltar o bé afegir-vos a la lectura. Bona Diada!

Lectura de texts, a les 5 de la tarda, en totes les parades de Llibres Artesans.

relacionat
Compartir a les xarxes socials